În săptămâna 8-12 martie 2021, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat o serie de evenimente dedicate comemorării martirilor din închisorile comuniste, cu scopul creșterii nivelului de conștientizare atât a nevoii de raportare la marile modele ale culturii române, care au suferit în regimul totalitar comunist, cât și a dezideratului imperativ de a nu uita jertfa acestora.

Astfel, marți, 9 martie 2021, prin efortul Protoieriei Râmnicu Sărat și al monahiilor de la Mănăstirea Podul Bulgarului, în curtea închisorii din Râmnicu Sărat, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor ce și-au pierdut viața între zidurile fostului penitenciar de detenție politică. Ulterior, biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraș a găzduit simpozionul dedicat martirilor din temnițele comuniste, cu aplecare deosebită asupra femeilor care au fost deținute în sistemul penitenciar comunist.

Miercuri, 10 martie 2021, la Sala „Balada” din municipiul Focșani, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat, sub egida Primăriei Focșani și în parteneriat cu Ansamblul folcloric „Țara Vrancei”, evenimentul cultural-artistic Forța frumuseții feminine în suferință.

În cadrul acestei manifestări, eseistul și scriitorul Christian Crăciun a vorbit despre cele două mijloace prin care femeile întemnițate de regimul comunist au putut supraviețui, și anume credința și poezia.

De asemenea, doamna Maria Murgoci, profesor și interpret popular, a exemplificat cu doine de jale capacitatea creatoare a femeii, izvorâtă din modul în care ea a înțeles să își poarte cu demnitate și frumusețe suferința.

„Forța femeii vine, paradoxal, din sensibilitatea ei, pentru că sensibilitatea înseamnă atenție, iar fără atenție la tot ce este în jurul nostru nu putem nici să îi ocrotim pe cei pe care îi iubim, nici să vedem stelele din cer ori pe cele din sufletul nostru. Tot sensibilitatea sufletească a femeilor mărturisitoare în temnițele comuniste a fost și izvorul capacității lor de transfigurare a suferinței cumplite pe care au trăit-o”, a spus, în încheiere, doamna Ana Săcrieru, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Eparhia Buzăului și Vrancei.