Catedrala Arhiepiscopală din Buzău și-a sărbătorit hramul, joi, 25 mai 2017, la praznicul Înălțării Domnului. Credincioșii s-au putut închina, în acest an, la o părticică din lemnul Sfintei Cruci, adusă din Mitropolia de Neapolis și Stavroupolis, Grecia, precum și la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi și ale altor sfinți, așezate în aghiasmatarul din curtea catedralei.
Sărbătoarea a început miercuri seară, 24 mai, când Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varnava, Mitropolit de Neapolis și Stavroupolis, și Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Alături de soborul de arhierei au slujit preoți și diaconi români și greci, consilieri eparhiali, protoierei și profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiu.
La acest important eveniment religios au participat și oficialități locale. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Varnava. Ierarhul a vorbit despre semnificațiile praznicului Înălțării Domnului.
„Așa cum ați auzit astăzi citindu-se din Sfânta Evanghelie după Luca, Mântuitorul Iisus Hristos i-a luat pe ucenici, i-a urcat pe Muntele Eleonului, în apropiere de Betania, și acolo, în timp ce-i binecuvânta, S-a desprins de pământ și S-a înălțat la ceruri în fața lor (cf. Luca 24, 50-51). Sfântul Evanghelist precizează că Apostolii, mirându-se de minunea ce s-a petrecut sub ochii lor, nu s-au mai întristat de despărțirea de Învățătorul lor, din punct de vedere fizic, ci s-au întors la Ierusalim cu bucurie mare (cf. Luca 24, 52). Înaintea lor se deschidea acum orizontul unei noi lumi, care avea să fie marcată de multe necazuri și greutăți, de călătorii nesfârșite pentru propovăduirea credinței, de martiriu, de suferințe, și toate acestea pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu în lumea întreagă, potrivit mandatului ce le-a fost încredințat.
Așadar, Sfinții Apostoli rămân bucuroși, cu toate că Hristos, Învățătorul lor, S-a înălțat la ceruri, iar pe de altă parte, parcă inspirați de Dumnezeu, vedeau cu ochii minții ceea ce-i așteaptă. Aceasta pentru că li s-au întipărit în minte cuvintele-testament ale Mântuitorului Iisus Hristos, Care i-a încredințat zicând: «Iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului» (Matei 28, 20). Ei și-au amintit ce le-a spus Hristos altădată: «Unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor» (Matei 18, 20)”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mulțumit ierarhilor oaspeți și credincioșilor pentru prezența la hramul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău. Chiriarhul locului i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Varnava o icoană a Sfântului Teodosie de la Brazi, iar Preasfințitului Părinte Episcop Iustin i-a dăruit o icoană a Sfântului Mucenic Sava de la Buzău. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a primit din partea mitropolitului grec o bederniță.
„Aceste daruri, cu valoare de simbol, sunt oferite de noi, în numele frățiilor voastre, al dreptcredincioșilor creștini, care ați participat în număr mare și ieri seară, la Vecernie, și astăzi, la Sfânta Liturghie, înfrumusețând cu prezența dumneavoastră, cu rugăciunea pe care ați înălțat-o către ceruri, Catedrala noastră Arhiepiscopală. De aceea, vă dorim tuturor multă sănătate, pace în suflet, înțelepciune și statornicie în credință. Hristos Cel răstignit, înviat și înălțat la ceruri să ne ajute și pe noi să ne înălțăm acum cu mintea și cu gândurile, iar la învierea cea de obște și cu trupurile noastre înviate și spiritualizate, asemenea Trupului Său, ca să fim împreună cu El, după cum a spus: «Iar Eu, când Mă voi înălța de pe pământ, îi voi trage pe toți la Mine» (Ioan 12, 32)”, a menționat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
La finalul Sfintei Liturghii, s-a oficiat Parastasul pentru eroii neamului și pentru ctitorii catedralei, trecuți la cele veșnice.