În ziua de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului, joi, 8 septembrie 2022, Parohia Greci din municipiul Buzău și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în cadrul căreia a avut loc și o hirotonie întru preot.

Praznicul Nașterii Maicii Domnului a adunat un număr mare de credincioși în biserica Parohiei Greci din Buzău, care au participat la Sfânta Liturghie de hram oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de cult, mutați la Domnul. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte părinții consilieri eparhiali Alin-Leontin Balica, slujitor al bisericii, și Valentin-Bogdan Ene, pr. paroh Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. coslujitor Marian Grosaru, precum și alți clerici invitați.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre sărbătoarea din 8 septembrie și despre rolul Sfintei Fecioare Maria în istoria mântuirii.

„Troparul pe care l-ați auzit cântându-se la strană dă mărturie despre semnificația acestui eveniment extrem de important pentru istoria mântuirii neamului omenesc: «Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea…». În momentul în care bătrânii Ioachim și Ana au fost binecuvântați de Dumnezeu cu această pruncă pe nume Miriam sau Maria, care înseamnă «cea aleasă», «împărăteasă», «doamnă», bucuria lor s-a transmis nu numai în comunitatea din care făceau parte, cetatea Nazaret, ci ușor-ușor în toată lumea. Așa a binevoit Dumnezeu să lucreze mântuirea, izbăvirea sau salvarea oamenilor de sub robia păcatului, a morții și a iadului, prin intermediul unei ființe odrăslite de neamul omenesc. Iar această ființă cu totul neprihănită, curată, a fost Sfânta Fecioară Maria, din care a luat trup Însuși Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Alin-Laurențiu Răuță a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Spulber, Protoieria Focșani I, județul Vrancea.

Biserica Negustori sau Greci a fost construită în anul 1649, în mijlocul unui cimitir, de un negustor din Brăila, Badea Obredi, boier de la curtea domnitorului Matei Basarab, pe locul unei alte biserici, numită „A popii Mihai”, pomenit înainte de 1500. În timp, sfântul lăcaș s-a ruinat, fiind refăcut în 1600, mai la nord de primul amplasament, de medelnicerul Nicolae Caloian, grec de origine. Lăcașul de închinare a fost ars în anul 1806, în timpul războiului ruso-turc, și refăcut în 1850 de negustori, majoritatea greci.