În ziua de 30 iulie 2017 (Duminica a 8-a după Rusalii), Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a Mănăstirii Sihastru, comuna Ploscuţeni, judeţul Vrancea. Locaşul de cult a adăpostit un mare număr de credincioşi din zonă, autorităţi locale, precum şi pelerini sosiţi din alte colţuri ale ţării, pentru a participa la acest moment solemn de rugăciune. Răspunsurile la slujba săvârşită de ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, au fost date de Grupul psaltic misionar al Eparhiei, „Sfântul Roman Melodul“.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat şi un parastas pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, la 10 ani de la trecerea sa la cele veşnice.
În cuvântul de învăţătură, vorbind despre înmulţirea miraculoasă a pâinilor, de către Domnul Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a precizat următoarele:
„Să avem respect faţă de toate darurile care ne asigură existenţa biologică, pentru că vin de la Dumnezeu. Să respectăm şi să oferim şi celor lipsiţi […]. Spunea un părinte, despre cei care au prea multă pâine şi nu o preţuiesc, o aruncă la gunoi, ceea ce este un mare păcat: «Doamne, dă pâine celor care flămânzesc şi foame de Tine celor care au prea multă pâine!» Așadar, celor care sunt lipsiţi, oamenilor săraci, care nu au o bucată de pâine şi care se bucură atunci când o primesc, o preţuiesc şi o consumă toată, împărţind-o cu ceilalţi membri ai familiei, Dumnezeu să le rânduiască – tot prin oameni – să primească pâinea cea de toate zilele. Iar celor care au prea multă şi o dispreţuiesc, o risipesc, o aruncă, se ruga părintele respectiv ca Tatăl ceresc să le dea foamea de El, de Pâinea Vieţii, ceea ce presupune ca ei să conștientizeze necesitatea comuniunii cu Dumnezeu şi, apoi, necesitatea hranei spirituale, pentru suflet […].
În vremurile grele pe care le trăim, avem nevoie de mai multă unitate între creştini, mai multă foame şi sete de Dumnezeu. Cei care, cu adevărat, simt apartenenţa lor la Biserica lui Hristos, fără a se considera că sunt mai buni decât ceilalţi, trebuie să fie prezenţi la sfintele slujbe. Să se milostivească Domnul de noi şi să ne înțelepţească mai mult decât suntem acum, ca să conştientizăm că, fără Dumnezeu, nu avem vreo şansă, nici ca persoane, nici ca neam, nici ca ţară. Numai în Biserică şi în credinţă, omul se împlineşte cu adevărat“.
Cu prilejul slujbei arhiereşti, stareţa Mănăstirii Sihastru, monahia Teoctista Dănilă, a fost hirotesită întru stavroforă şi a primit bastonul monahal, ca semn de apreciere pentru deosebita activitate administrativ-gospodărească şi duhovnicească desfăşurată, de-a lungul timpului, la aşezământul de pe meleaguri vrâncene.
Mănăstirea Sihastru a fost ctitorită, în anul 1748, de către boierul Sandu Şendrea şi cel dintâi stareţ al obştii, călugărul sihastru Sebastian – care a dat şi numele aşezământului monahal. Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ datează din anii 1882-1891, fiind zidită în spaţiul unde s-a aflat un locaş de cult mai vechi. Între anii 1996-1997, a fost construit şi un paraclis, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.
Mănăstirea are o colecţie muzeală de icoane, cărţi de cult, veşminte şi obiecte bisericeşti cu valoare de patrimoniu. În apropierea aşezământului monahal de la Sihastru se află Schitul Oancea, care a fost întemeiat în anul 1932.