Luni, 23 aprilie 2018, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a liturghisit în biserica militară „Pogorârea Sfântului Duh” din Garnizoana Buzău. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii aviatori și pentru cei patru eroi buzoieni, căzuți la datorie în Afganistan, precum și pentru ofițerii și preoții militari, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul slujitorilor s-au aflat: părintele arhimandrit Metodie Alexiu – Biserica Mitropolitană „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic, Grecia, părintele Nicolae Nica – preot militar la Brigada 1 Mecanizată din București, părintele Alexandru Tudose – preotul militar al Garnizoanei Buzău, și părintele Ioan Necula – Parohia „Tuturor Sfinților” din Buzău.

La eveniment au participat: Dna Carmen Ichim – prefectul județului Buzău, Dl Constantin Toma – primarul municipiului Buzău, General de brigadă Gheorghiță Vlad – comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, General-locotenent (r) Petrică-Lucian Foca, comandanții unităților din cadrul Garnizoanei Buzău, ofițeri în rezervă, precum și numeroși credincioși buzoieni.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a precizat următoarele: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, încă de când și-a dat viața pentru Hristos, a intrat în conștiința dreptcredincioșilor creștini ca un mare apărător al dreptei credințe, ca un viteaz nu numai pe câmpurile de luptă, dar mai ales în războiul cel nevăzut cu vrăjmașul diavol, un război care durează nu un an, doi, trei, ci toată viața omului. Este, prin excelență, ocrotitorul Armatei Române de uscat. De aceea, ne aflăm, astăzi, în această sfântă biserică. […] Sfântul Ștefan cel Mare, voievodul Moldovei, avea o deosebită evlavie față de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pe care îl invoca în rugăciuni ori de câte ori pleca la luptă. Celebrul său steag de luptă cu chipul Sfântului Gheorghe, dăruit Mănăstirii Zografu din Sfântul Munte Athos, este cunoscut nu doar în spațiul bisericesc sau militar, ci chiar în rândul credincioșilor”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Lăcașul de cult din curtea Garnizoanei Buzău a fost construit din lemn de către o echipă de meșteri maramureșeni, în anul 2014. Costurile construirii bisericii au fost suportate din donații și din redirecționarea a două procente din impozitul pe salariile militarilor buzoieni.