În Duminica a 3-a după Paști, 22 aprilie 2018, sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău. Ierarhul a slujit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: Pr. Cristian-Marius Dima, Pr. Ioan Șolea, Pr. Ionuț-Cristian Vuță și Pr. Marian Gegea – consilieri eparhiali, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe și Pr. Sorin-Leonard Dinu – slujitori ai lăcașului de cult. Invitat special a fost Arhim. Metodie Alexiu – paroh la Biserica Mitropolitană „Sfântul Grigorie Palama” din Tesalonic, Grecia. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortdoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de Arhid. Gianin-Cristian Oprea.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre Duminica Mironosițelor. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat credința și curajul femeilor purtătoare de mir, care au fost primele vestitoare ale Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, arătând că, în această zi, sunt sărbătorite toate femeile creștine.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhim. Metodie Alexiu a prezentat cartea „Viața în Hristos după Sfântul Grigorie Palama”, care a fost publicată și în limba română. Lucrarea a apărut ca urmare a întâlnirilor săptămânale pe care părintele Metodie le-a organizat cu tinerii, în cadrul cărora au fost studiate texte ale celui mai mare teolog al secolului al XIV-lea.

„De 700 de ani nu a avut loc o altă încercare de a rezuma pe scurt textele lui, care să poată fi citite ușor de către oameni care nu sunt teologi specialiști. Au fost alcătuite multe lucrări științifice, dar destinate celor puțini specialiști. Scrisorile de mulțumire primite după trimiterea ei către episcopi, arhiepiscopi, teologi specialiști, patrologi, dar și către simpli credincioși, justifică necesitatea existenței acestei lucrări, care nu este a noastră, ci a sfântului însuși. Însuși sfântul a voit ca astăzi să vorbească în altă limbă către poporul lui Dumnezeu, pe care atât de mult l-a iubit și l-a ajutat, atât în vremea lui, cât și până astăzi”, a spus părintele Alexiu.

În continuare, arhimadritul grec a vorbit despre experiențele pe care le-a trăit în calitate de ucenic al Sfântului Paisie Aghioritul.

„El însuși ne-a pregătit o școală teologică inedită, care se bazează mai întâi pe faptă și, apoi, pe vorbă. Este școala sa, a experienței Dumnezeului Treimic, foarte bogată și nesfârșită. Ne îndrumă continuu și rămâne pentru totdeauna cu noi. Ucenicii săi, care studiază cuvintele lui și primesc binecuvântarea sa, se vor înmulți continuu și vor fi mult mai mulți decât aceia care l-au urmat atâta timp cât a trăit aici și a fost în trup împreună cu noi. Este nevoie ca, în realitatea contemporană, să cercetăm cu multă atenție luminatul său cuvânt și cerem ajutorul lui cu încredere în iubirea sa pentru noi toți”, a precizat părintele Metodie Alexiu.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a oferit tuturor celor prezenți câte un exemplar din cartea „Viața în Hristos după Sfântul Grigorie Palama”, iar credincioaselor le-a dăruit și trandafiri.