Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Mitropolitul Munteniei si Dobrogei l-a intronizat, duminica, 10 martie 2013, pe Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian in demnitatea de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii in Catedrala arhiepiscopala din Buzau, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oficiat ceremonia de intronizare a noului Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian.
Mai intai a fost citita Gramata mitropolitana de catre Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, dupa care Preafericitul Parinte Patriarh Daniel i-a oferit Inaltpreasfintitului Ciprian insemnele rangului arhiepiscopal: crucea si engolpionul, camilafca si mantia arhiereasca, i-a inmanat carja arhipastoreasca, apoi l-a condus pe noul arhiepiscop in tronul arhieresc.
In cuvantul sau, intitulat  Arhipastorul unei Eparhii este slujitor al lui Dumnezeu pentru mantuirea oamenilor, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vorbit, printre altele, despre insemnatatea si solemnitatea slujbei de intronizare: ”Solemnitatea slujbei, departe de a fi doar o simpla ceremonie formala in care sunt prezentate insemnele rangului noului arhiepiscop, este menita de fapt sa evidentieze rolul de parinte duhovnicesc, de invatator si slujitor al dreptei credinte si al unitatii Bisericii pe care noul arhipastor il va avea in eparhia incredintata lui spre pastorire. Slujba de intronizare contine o rugaciune rostita in timpul Sfintei Liturghii si o doxologie rostita la sfarsitul Sfintei Liturghii deoarece prin Sfanta Liturghie se realizeaza cea mai vie legatura duhovniceasca a lui Hristos cu Biserica Sa, cea mai bogata comunicare si cea mai intensa comuniune dintre Hristos, Capul Bisericii, si Biserica Sa, care este Trupul Sau tainic sau mistic. Prin aceasta se vede ca intronizarea arhipastorilor in eparhii nu este un simplu ritual sau o simpla traditie formala, ci este un eveniment si un moment sfant. Rugaciunea de doxologie, de multumire si cere este adresata Mantuitorului Iisus Hristos, Arhiereul cel Vesnic, ca sa ajute pe noul arhipastor pentru a spori in dreapta credinta, in dragostea cea catre Dumnezeu si catre aproapele si in toate faptele cele bune”.
Asemenea lui Hristos, a mai aratat Preafericirea Sa, un episcop trebuie sa pastoreasca cu dragoste: “Sfintii Parinti ai Bisericii ne arata principalele virtuti ale slujirii arhieresti: stiinta teologica, intelepciune practica, viata virtuoasa, simtul dreptatii, smerenia, curajul, darnicia, iubirea parinteasca dezinteresata, spiritul de sacrificiu, blandetea, rabdarea, ospitalitatea si respectul pentru fiecare om, marturisitor si slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, pastorul si parintele duhovnicesc al eparhiei, trebuie sa fie solidar cu cei bolnavi, batrani, saraci, orfani, indoliati, singuri si neajutorati. Demnitatea slujirii de arhipastor in eparhie este sfanta si mare, iar sarcinile ei sunt multiple mai ales intr-o lume aflata in criza materiala si spirituala”.
Intaistatatorul Bisericii noastre l-a felicitat pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian, urandu-i ani indelungati de arhipastorire si putere de munca.
“Comoara de mare pret, adica dreapta credinta si dreapta vietuire in Hristos, din Eparhia Buzaului si Vrancei, a fost pastrata din generatie in generatie prin ravna, priceperea si osteneala multor vrednici episcopi inaintasi ai Inalt Preasfintiei Voastre care au indrumat pe calea mantuirii si a sfinteniei poporul nostru roman de pe aceste plaiuri. Urmand pilda lor, suntem incredintati ca veti implini, in primul rand, datoria sfanta   si mare de a promova si apara dreapta credinta a ierarhilor marturisitori si carturari, a marilor voievozi jertfelnici, a cuviosilor si cucernicilor slujitori ai sfintelor altare si ai credinciosilor statornici in Ortodoxie. De asemenea, avem convingerea ca veti inmulti faptele iubirii milostive, despre care ne vorbeste Evanghelia acestei duminici, continuand si amplificand lucrarea social-filantropica din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei. Totodata, cunoastem ca doriti sa intensificati viata duhovniceasca din manastiri si parohii, precum si activitatea culturala a eparhiei. Calitatile teologice si administrative deosebite pe care le-ati dovedit in slujirea ca episcop-vicar patriarhal, vreme de aproape 11 ani, indreptatesc speranta ca lucrarea pe care o incepeti astazi va fi o lucrare binecuvantata de Dumnezeu si folositoare Bisericii. Va adresam parintesti si fratesti urari de sanatate, de pace si bucurie intru multi si binecuvantati ani, rugandu-ne Domnului nostru Iisus Hristos sa daruiasca pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Ciprian din Corint pe care il praznuim astazi harul Sau mantuitor Inaltpreasfintiei voastre, tuturor clericilor si credinciosilor din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, precum si tuturor celor care va vor sprijini in activitatea sfanta pe care o impliniti”, a mai spus Preafericirea Sa.
Apoi, Patriarhul Romaniei i-a daruit Inaltpreasfintitului Ciprian o Sfanta Evanghelie realizata la Atelierele Patriarhiei Romane.
Noului Arhipastor i-au fost transmise mesaje de felicitare atat din   partea Presedintelui Romaniei, cat si din partea Premierului.
Mesajul presedintelui a fost citit de consilierul prezidential Cristian   Diaconescu: “Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei are o semnificatie aparte pentru ortodoxia romaneasca fiind una dintre cele mai vechi eparhii din Romania, atestata istoric in 1502, in timpul domnitorului Radu Cel Mare al Ţarii Romanesti. De-a lungul timpului identitatea acestei eparhii   ridicata la rang de arhiepiscopie in 2009 prin grija Preafericirii Sale, Parintele Patriarh Daniel, a fost modelata de prezenta unor sfinti   parinti carturari si ierarhi care au imbogatit patrimoniul spiritual si   cultural al acestui loc. Tot in aceasta eparhie au functionat seminarii   si scoli teologice care au pregatit generatii de teologi valorosi. Toate acestea reprezinta contributii la binele comun pe care Biserica   Ortodoxa continua sa le cultive in societate prin educatie, prin   activitatea filantropica, prin transmiterea inaltelor valori pe care le   reprezinta. Astazi, Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei este o eparhie   moderna, constienta de provocarile pe care modernitatea le implica, atat in planul vietii religioase cat si in relatia cu societatea”.
Mesajul Guvernului Romaniei a fost citit de Secretarul de Stat pentru Culte   Victor Opaschi: “Este pentru mine o reala bucurie sa exprim, in aceasta   zi de sarbatoare, in care credinciosii din tinuturile Buzaului si   Vrancei primesc un nou arhipastor, sentimentele de pretuire pe care vi   le port precum si convingerea ca intronizarea Inaltpreasfintiei Voastre   in scaunul arhieresc de la Buzau, oranduit odata cu cel de la Ramnic de   insusi marele Patriarh Ecumenic Nifon al II-lea va duce mai departe o   frumoasa traditie. Nadajduim ca arhipastorirea pe care o incepeti astazi va consolida unitatea duhovniceasca a natiunii fiind stiut ca Biserica   Ortodoxa Romana este unul dintre stalpii solidaritatii nationale si   sociale.“
De asemenea, Parintele Costica Panaite, Consilier cultural-invatamant, i-a urat bun venit Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Ciprian in numele clerului si credinciosilor din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei.
“Fiti bine-venit la Buzau, Inalt Preasfintia Voastra! Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, clerul si credinciosii acesteia va primesc cu multa bucurie, cu respectul si pretuirea cuvenite inaltei demnitati arhieresti la care ati fost chemat prin voia lui Dumnezeu si prin hotararea Sfantului Sinod. Cu siguranta, simtiti acum ca ati fost mult dorit in aceasta parte de tara! Veniti, sau mai bine zis reveniti in locurile unde V-ati petrecut anii adolescentei, studiind cu multa ravna si intelepciune la vestita scoala a marelui episcop Chesarie al Buzaului, seminarul teologic. Veniti de la Patriarhie, din inima Ortodoxiei romanesti, in inima plaiurilor binecuvantate ale Buzaului si Vrancei, incarcate de bimilenara traditie crestina, de profunda istorie nationala si bogata spiritualitate ortodoxa“, a spus Parintele Costica Panaite, potrivit Ziarul Lumina.
La final, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvant cu ocazia instalarii in demnitatea de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei.
“Dau mai intai slava Preasfintei Treimi, Dumnezeul indurarilor si al iubirii de oameni ca m-a invrednicit sa pun un nou inceput slujirii mele arhieresti dupa zece ani si jumatate de activitate administrativa, culturala, social-filantropica, pastoral-misionara si liturgica, desfasurata ca episcop-vicar patriarhal la Patriarhia Romana si in Arhiepiscopia Bucurestilor sub indrumarea si povatuirea a doi Patriarhi intelepti ai Bisericii noastre, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Totodata, doresc sa exprim profunda recunostinta tuturor ierarhilor Bisericii noastre pentru votul de incredere pe care mi l-au acordat in data de 28 februarie, anul mantuirii 2013, cand m-au ales in demnitatea de Arhiepiscop al de Dumnezeu pazitei Arhiepiscopii a Buzaului si Vrancei ramasa vacanta in urma trecerii la cele vesnice a vrednicului vladica Epifanie Norocel in data de 7 ianuarie 2013. Fara indoiala emotiile pe care le traieste un ierarh in astfel de clipe sunt coplesitoare. Multe si felurite sunt gandurile ce trec prin minte pe masura ce concretizeaza responsabilitatile uriase pe care si le asuma fata de comunitatea credinciosilor ce ii este incredintata spre pastorire incepand chiar cu aceasta duminica binecuvantata, cand la Sfanta Liturghie am ascultat cu totii cutremuratoarele cuvinte ale Mantuitorului nostru Iisus Hristos referitoare la Infricosatoarea Judecata ce va avea loc la sfarsitul veacurilor cand Fiul Omului va sa vina cu slava si cu putere multa inconjurat de sfintii Sai ingeri ca sa rasplateasca fiecaruia dupa faptele sale”, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian, dupa cum informeaza TRINITAS TV.
Noul Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei a aratat care vor fi principalele prioritati in noua sa misiune.
“Cu emotia fireasca a intalnirii cu clerul si credinciosii din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, imi incep astazi arhipastorirea pe care doresc sa o asez sub semnul continuitatii, innoirii si dinamizarii vietii bisericesti, sub toate aspectele ei: spiritual, pastoral-misionar, liturgic, cultural, social-filantropic, editorial, catehetic si administrativ-gospodaresc. Chiar in ziua alegerii mele in aceasta demnitate bisericeasca am specificat faptul ca prioritatile mele ca arhiepiscop vor fi concentrate indeosebi spre trei directii principale aflate insa toate pe aceeasi treapta: consolidarea relatiei parintesti organice intre arhipastor si preotii de parohie; intensificarea vietii duhovnicesti in cele peste 30 de asezaminte monahale din cuprinsul eparhiei si imbunatatirea calitativa a invatamantului teologic din cele doua seminarii din municipiul Buzau si Manastirea Ratesti. Aceasta nu inseamna ca celelalte activitati specifice unei institutii bisericesti superioare se vor bucura de mai putina atentie. Dimpotriva, ele vor gravita in jurul celor trei obiective mentionate mai sus si vor constitui de fapt baza lor de sustinere. De aceea, ii incredintez pe toti slujitorii sfintelor de la parohii si manastiri ca ma voi stradui sa fiu cat mai prezent in viata lor si a credinciosilor pe care ii pastoresc, savarsind Sfanta Liturghie, impartasindu-le cuvant de invatatura si bucurandu-ma sau intristandu-ma impreuna cu ei la evenimentele care marcheaza, in genere, viata unei comunitati”, a spus Inaltpreasfintia Sa.
Noul ierarh al locului a fost prezentat multimii, dupa ceremonia de intronizare, de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian i-a binecuvantat pe credinciosi multumindu-le pentru primire: “Doresc sa va incredintez pe toti de toata dragostea mea, de tot devotamentul meu, si sa va spun hotarat ca am venit aici sa slujesc pe Hristos. Am vointa si dorinta ca sa va slujesc, va imbratisez pe toti in dragostea Mantuitorului Iisus Hristos si il rog sa imi dea putere si sanatate ca sa va slujesc asa cum se cuvine. De asemenea, va rog pe toti sa fiti alaturi de mine, pentru ca lucrul cel bun placut lui Dumnezeu sa poata fi savarsit cu multa bucurie. La multi si binecuvantati ani tuturor. Harul Sfantului Duh si dragostea lui Dumnezeu Tatal sa fie cu voi cu toti!”.
Intronizarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ciprian s-a petrecut chiar in ziua de pomenire a Sfantului Ciprian din Corint, pe care ierarhul il va cinsti de acum inainte ca ocrotitor.