Trăim în „era smartphone” și simpla întâlnire față către față a oamenilor a devenit un eveniment. Prezența aproapelui ne stingherește. Nu știm cum să ne descoperim chipurile, în lipsa interfeței digitale, și nu mai trăim la intensitatea de odinioară dialogul cu celălalt. Tinerii reprezintă categoria de vârstă cea mai expusă acestei amenințări. Deși au la dispoziție – la numai un click distanță – zeci de podcast-uri și cursuri de dezvoltare personală, toate acestea rămân simple și distante reprezentări virtuale. Pentru a da un răspuns potrivit acestor neliniști ale tinerilor noștri, conducerea Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău a hotărât să inițieze un program de seri duhovnicești, înrâurite pedagogic seminariștilor, în perioada Postului Mare.

Prima astfel de întâlnire a avut loc marți, 16 aprilie 2024, în Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Centrului Eparhial, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la inițiativa pr. prof. Cristian Marius Dima, directorul școlii teologice, și cu sprijinul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul, reprezentat de pr. cons. Dan Necula și de dl insp. Valentin Iancu.

Oaspetele serii duhovnicești a fost pr. prof. dr. Aurelian Damian, spiritualul de acum treizeci de ani al seminariștilor, astăzi preot la Catedrala „Sf. Mc. Sava” și reputat profesor la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din municipiul Buzău. Părintele profesor a propus o meditație asupra temei „Cult și cultură în educația și formarea duhovnicească a tinerilor seminariști”. După ce a explicat legătura dintre noțiunile de „cult” și „cultură”, părintele i-a purtat pe tinerii prezenți într-un periplu teologic și literar, pe parcursul căruia a pledat pentru întoarcerea la o cultură a dialogului, pentru ierarhia valorilor și pentru căutarea permanentă a modelelor.

La finalul interacțiunii cu elevii, părintele „reîntors acasă” a oferit următorul îndemn: „Să rămâneți curioși și să vă descoperiți unii pe alții! În plan spiritual, simți bucuria atunci când o împărtășești; nu e ca în materialism, să aduni doar pentru tine. Cum ne dăm seama dacă suntem sănătoși din punct de vedere spiritual? Dacă simțim nevoia să împărtășim și aproapelui împlinirea noastră”.

Părintele director Cristian Dima a enunțat concluziile serii și i-a mulțumit, alături de părintele consilier, părintelui profesor Aurelian Damian pentru părtășia duhovnicească și intelectuală împreună cu tinerele vlăstare ale teologiei, oferindu-i volume care tratează istoria Seminarului Teologic buzoian, precum și florile recunoștinței.

Pr. spiritual Daniel Bahnea

Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău