În perioada 16-19 august 2017, Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat un pelerinaj la Sfântul Munte Athos. Astfel, cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, opt ostenitori de la Centrul Eparhial din Buzău au vizitat Mănăstirea Vatoped, unde au participat la programul liturgic zilnic și au întâlnit monahi îmbunătățiți, care s-au retras din agitația lumii acesteia, pentru a-L descoperi pe Dumnezeu în liniște și rugăciune.

După un drum de mai bine de douăsprezece ore, nelipsit de obstacole, grupul de pelerini a petrecut prima noapte în Stavros, un orășel situat la intrarea dinspre nord-est în peninsula Halkidiki din Grecia.

A doua zi dimineață, pelerinii s-au îndreptat spre Ierissos, orașul cu un port important al nordului Mării Egee, de unde și-au ridicat diamontirionul – permisul de intrare în Sfântul Munte – și s-au îmbarcat pe vaporul ce avea să îi ducă la destinație.

Ajunși la Mănăstirea Vatoped, a doua în ierarhia mănăstirilor athonite, după Marea Lavră, cei opt pelerini buzoieni au fost primiți cu multă dragoste de obștea monahală. După ce au luat masa și au fost cazați, aceștia au făcut o drumeție la Chilia românească Sfântul Ipatie, aflată la numai o jumătate de oră de mers pe jos de mănăstire, unde s-au întâlnit cu ieromonahul Ignatie, care le-a adresat un cuvânt de folos duhovnicesc.

Întoarcerea la așezământul monahal a coincis cu intrarea în programul specific de rugăciune, marcat de cele șapte Laude bisericești de peste zi: Vecernia, Pavecernița, Miezonoptica, Utrenia și Ceasul I, Ceasul al III-lea, Ceasul al VI-lea și Ceasul al IX-lea.

Pe parcursul celor aproape trei zile de ședere în mănăstire, pelerinii buzoieni, călăuziți de părintele Aretha, originar din România, au vizitat muzeul și biblioteca așezământului monahal, fabrica de pâine, de ulei de măsline, atelierul de tămâie, de plante medicinale, plantațiile de kiwi și serele de legume. Ei au trăit și bucuria vizitării chiliei părintelui Iosif Vatopedinul, care a fost ucenic apropiat al lui Gheron Iosif Isihastul. Acesta și-a petrecut ultimii ani ai vieții sale în Mănăstirea Vatoped, în curtea căreia este și înmormântat, fiind considerat un sfânt contemporan.

Întâlnirea cu părintele stareț Efrem a fost momentul mult așteptat de toți cei opt pelerini, care s-au împărtășit din cuvântul său de binecuvântare și, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, i-au adresat invitația de a veni în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Conform calendarului vechi, în ziua de 19 august, a fost prăznuită Schimbarea la Față a Domnului. În noaptea de vineri spre sâmbătă, pelerinii din Eparhia de la Curbura Carpaților au participat la slujba Privegherii, săvârșită în biserica mare a mănăstirii, într-o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească. Sâmbătă dimineață, un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și trei părinți consilieri de la Buzău, a oficiat Sfânta Liturghie, în locașul de cult cu hramul Buna Vestire, sub protia Mitropolitului Hrisostom de Chalkis.

Perioada petrecută la Mănăstirea Vatoped a fost un bun prilej pentru fiecare de regăsire a liniștii sufletești și de intensificare a rugăciunii. Toți au rămas impresionați de frumusețea slujbelor și de bogatul tezaur de artă, cultură și spiritualitate ce se păstrează aici.