Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit, duminică, 24 iunie 2018, pictura bisericii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din municipiul Focșani. După slujba de sfințire, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei. De asemenea, ierarhul a binecuvântat și noul magazin de obiecte bisericești din incinta lăcașului de cult.
Reflectând asupra textului evanghelic al Duminicii a 4-a după Rusalii, care ne-a înfățișat vindecarea slugii sutașului din Capernaum (cf. Matei 8, 5-13), Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a arătat, în cuvântul de învățătură, că „Hristos Domnul – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre – săvârșește minuni cu fiecare dintre noi, însă în cooperare cu omul. Ce se așteaptă din partea noastră? Credință, smerenie, răbdare și rugăciune. Dumnezeu știe de ce ai tu trebuință, dar intervine în viața ta atunci când Îl rogi. Dacă rugăciunea se întemeiază pe credință adevărată, pe dragoste și pe smerenie, cu certitudine, Mântuitorul Hristos intervine în viața noastră și ne vindecă sufletește și trupește. În termeni teologici, această împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu se numește «sinergie». La tămăduirea slugii sutașului din Capernaum au conlucrat sutașul cu credința sa și Mântuitorul cu puterea Lui dumnezeiască”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Eduard-Daniel Bran – protopop al Protoieriei Focșani I, Pr. Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, Pr. Sorin Dragnia – parohul bisericii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Focșani, dar și alți preoți și diaconi.
Cei care au contribuit la înfrumusețarea sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană.
Situată în Cartierul Sud din Focșani, biserica Parohiei „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” a fost construită între anii 2001-2007. Slujba de târnosire a lăcașului de închinare a avut loc în urma cu 11 ani, la data de 24 iunie 2007. În perioada 2012-2018, biserica a fost pictată în tehnica frescă, de către pictorul Ștefan Nechifor. Toate lucrările s-au realizat la inițiativa părintelui Sorin Dragnia, cu sprijinul enoriașilor, al autorităților centrale și locale.