Duminica a IX-a după Rusalii a fost o zi de bucurie pentru credincioşii din municipiul Focşani, care l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei „Sfântul Nicolae-Vechi”.

În cadrul slujbei, tânărul diacon Ioan Diaconu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Puieştii de Sus, Protopopiatul Râmnicu Sărat.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice, în care se prezintă umblarea pe mare a Domnului nostru Iisus Hristos şi potolirea furtunii.

„Corabia care plutea pe Marea Tiberiadei şi care era învolburată, lovită de valuri, de tunete, de fulgere şi de vânt simbolizează Biserica lui Hristos întemeiată la Cincizecime, care de atunci până astăzi şi până la sfârşitul veacurilor călătoreşte pe marea vieţii, în destinaţia ei spre Împărăţia lui Dumnezeu. Cel care conduce corabia este Hristos, pentru că El este Capul Bisericii. Vântul care împinge corabia spre Împărăţia lui Dumnezeu este Duhul Sfânt, care suflă unde vrea. Deci, Mântuitorul Hristos este la cârmă, Duhul Sfânt o împinge, iar noi ne aflăm în corabie – preoţi şi credincioşi. Preoţii sunt vâslaşii, iar credincioşii pasagerii şi cu toţii ne vom îndrepta spre împărăţia de dincolo de marea acestei vieţi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica „Sfântul Nicolae-Vechi” este monument istoric din zona muntenească a municipiului Focşani. A fost ctitorită şi zidită de către căpitanul de cazaci Ştefan, în secolul al XVIII-lea.

Lăcaşul de cult are un plan în formă de cruce şi a fost pictat între anii 1928-1929 de către pictorul italian Oreste Cantini. După cutremurele din 1976 şi 1986 s-au realizat ample lucrări de consolidare şi restaurare a bisericii, care a fost resfinţită pe 2 martie 2008.