Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, sâmbătă, 30 septembrie 2017, a avut loc a doua etapă din acest an a proiectului Caravana prieteniei, desfășurat de Protoieria Focşani I. Scopul activității a fost cultivarea valorii prieteniei și promovarea colaborării între elevii din mediul rural şi cel urban.
Astfel, douăzeci de copii din clasele de gimnaziu ale Școlii „Neculai Jechianu” din Vrâncioaia, îndrumați de profesorul de Religie, Merăuță Dorică, au primit vizita a douăzeci de elevi de la școlile Nr. 3, „Nicolae Iorga”, „Ion Basgan”, precum și de la Liceul cu Program Sportiv din Focșani, însoțiți de profesorii Nedelcu Oana, Damian Anica și Pr. Lățcan George Marian.
Întâlnirea dintre elevi a avut loc într-un cadru deosebit, în tinda mănăstirii „Valea Neagră”. Aici, cu toții am avut sentimentul că am intrat pe tărâmul sfinților. Așezarea monahală păstrează în biserica veche de lemn odorul cel mai de preț al Munților Vrancei, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce a fost adusă aici de către Sfântul Cuvios Paisie Velicikovski. În secolul al XVIII-lea, alături de ucenicii săi, el și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu, în această parte a Carpaților de Curbură.
În liniștea și frumusețea locului, sufletul nostru s-a înaripat în rugăciune și contemplație.
Dornici de cunoaștere și plin de neastâmpăr, ne-am avântat într-o frumoasă și folositoare drumeție prin pădurea din împrejurimi, iar mai apoi am vizitat bisericile de lemn, monumente istorice, din cadrul parohiilor Herăstrău și Nistorești. Cu acest prilej, preoții Mălinoiu Dănuț și Marcu Daniel le-au vorbit elevilor despre bisericile din zonă, tradițiile locului și viața parohiilor.
Lăsând în urmă mănăstirea și frumoasele sate de pe valea Herăstrăului, ne-am îndreptat pașii spre comuna Vrâncioaia, unde cu toții am servit masa în frumoasa casa de prăznuire a parohiei păstorite de părintele Dănilă Ionel, un om vârstnic, dar cu o inimă tânără și bună. După ce ne-am închinat în biserica satului, părintele Dănilă ne-a bucurat cu o frumoasă surpriză muzicală, oferită de un grup de copii din parohie.
Pașii ne-au purtat, apoi, până la școala gimnazială din comună, unde am fost primiți călduros de doamna director.
Plini de curiozitate, am făcut o vizită de documentare și informare științifică la celebra stație seismologică Vrâncioaia. Aici, cu toții am urmărit activitatea deosebit de fascinantă a aparaturii sofisticate, precum și o captivantă prezentare a istoriei înregistrării magnitudinii cutremurelor din țara noastră. Tot acum, am primit câteva sfaturi utile cu privire la modul în care ar trebui să ne comportăm în cazul unui cutremur.
Înainte de a ne despărți de frumoasele locuri ale Vrâncioaiei, am vizitat cu interes atelierul de sculptură al părintelui Dănilă Ionel, care le-a oferit tuturor copiilor, în semn de prețuire și binecuvântare, un dar de preț, rod al ostenelilor sale.
Pe drumul de întoarcere, fiecare dintre noi a trăit sentimenul regăsirii originilor și a legăturii personale cu strămoșii acestor plaiuri. Bucuria izvorâtă din descoperirea și întelegerea adevăratelor valori, dar și a închegării unor noi prietenii ne-a umplut sufletele. Cu toții I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua minunată pe care am trăit-o în Vrancea arhaică. (Pr. Eduard Daniel Bran – protoiereu al Protopopiatului Focșani I)