În perioada 18 martie – 5 mai 2024, aproximativ 150 de parohii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au implementat Proiectul catehetic Paștile Domnului, izbăvirea de întristare a celor bolnavi, inițiat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, ca strategie locală integrată Programului național Hristos împărtășit copiilor.

Activitățile proiectului au fost destinate copiilor, adolescenților și tinerilor, desfășurându-se pe parcursul a 7 întâlniri, câte una în fiecare săptămână a Postului Sfintelor Paști. Au avut loc dezbateri și alte activități specifice, pornind de la următoarele repere tematice: „Postul Mare – dorință sau necesitate”; „Biserica – spital duhovnicesc”; „Crucea tinereții”; „Săptămâna Sfântului Ioan Scărarul”; „Sfânta Maria Egipteanca – de la moartea păcatului la viața în Hristos”; „Praznicul Floriilor, o sărbătoare a bucuriei”; „Să ne închinăm Sfintei Învieri a lui Hristos”. Pentru a ușura demersul educațional-catehetic, s-au pus la dispoziția preoților mai multe afișe catehetice dedicate Postului Mare, dar și câteva îndrumări practice, cu scopul de a dinamiza lucrul cu tinerii în cadrul întrevederilor catehetice.

Fiecare întâlnire a fost împărțită în 2 secțiuni: o cateheză, alcătuită de fiecare preot, în baza unor sugestii tematice transmise de Centrul Eparhial, respectiv o activitate practică, în cadrul unui concurs cu specific pascal. Au fost propuse: concursuri de încondeiere a ouălor, cu evidențierea unei tradiții locale de Paști (gastronomie, coșul cu produse sfințite la slujba Învierii, lumânarea etc.); concursuri de eseuri despre experiența bolii și a vindecării proprii sau a unui apropiat și ajutorul primit de la Dumnezeu prin Sfinții tămăduitori; ateliere de pictură, prin realizarea unor icoane pe sticlă sau pe lemn, spre a fi expuse, la final, în biserica parohiei; interviuri cu oamenii suferinzi, cu scopul de a scoate în evidență ajutorul lui Dumnezeu în situațiile respective; miniconcert de pricesne pascale, pe care copiii să îl prezinte în fața credincioșilor, în cea de-a doua zi a Sfintelor Paști, cu scopul de a evidenția frumusețea sărbătorii Învierii Domnului.

Conform datelor furnizate de parohii Sectorului Învățământ și activități cu tineretul, care au cuprins descrieri ale activităților și materiale foto-video, a rezultat că proiectul a fost implementat în 147 de parohii, rezultând un număr de aproximativ 2.046 de beneficiari, după cum urmează: Protoieria Buzău I – 13 parohii (167 de beneficiari); Protoieria Buzău II – 24 de parohii (315 beneficiari); Protoieria Pătârlagele – 28 de parohii (453 de beneficiari); Protoieria Râmnicu Sărat – 26 de parohii (276 de beneficiari); Protoieria Focșani I – 13 parohii (201 beneficiari); Protoieria Focșani II – 13 parohii (154 de beneficiari); Protoieria Panciu – 30 de parohii (480 de beneficiari).

În urma analizării datelor furnizate, s-a constatat că slujirea catehetică a fost tratată cu responsabilitate de către cei implicați în acest demers: preoți, profesori de Religie sau de alte discipline, învățători și studenți voluntari. Cu acest prilej, a fost descoperită dorința tinerilor de a fi aproape de Biserică, dar și de a răspunde la nevoile și provocările ce țin de pastorația bolnavilor. Proiectul catehetic Paștile Domnului, izbăvirea de întristare a celor bolnavi s-a dovedit a fi un succes, întrucât cateheții au reușit să îi conștientizeze, deopotrivă, pe copii și pe ceilalți enoriași de importanța întrajutorării și a slujirii oamenilor prin cultivarea frumosului, a credinței iubitoare și a faptelor bune.

Insp. Valentin Iancu

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul