„Suferim cu toții de o gârbovire sufletească și avem nevoie să ne îndreptăm viața”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în predica adresată duminică, 5 decembrie 2021, credincioșilor Parohiei buzoiene Bălăceanu, Protoieria Râmnicu Sărat.
În Duminica a 27-a după Rusalii, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.
Reflectând asupra pasajului evanghelic despre minunea tămăduirii femeii gârbove (Luca 13, 10-17), Arhiepiscopul Ciprian a vorbit, în omilia sa, despre cauzele gârbovirii sufletești și despre mijloacele prin care putem dobândi vindecarea duhovnicească.
„Conștientizăm cu toții că suferim de o gârbovire sufletească și că avem nevoie să ne îndreptăm viața, iar îndreptarea pe care ne-o dorim noi este, în primul rând, cea spirituală. Chiar dacă, la modul fizic, unii ajung să fie aplecați de spate, cocoșați, din cauza bătrâneților și a muncii pe care au împlinit-o în tinerețe, este important să fie drepți în plan spiritual, prin săvârșirea faptelor bune și prin unirea cu Hristos la Sfânta Liturghie. Vă îndemn să luați aminte la aceste învățături duhovnicești, pe care Hristos Domnul ni le transmite tuturor, astăzi, prin intermediul minunii săvârșite atunci, într-o zi de sâmbătă, în sinagogă, și să înțelegeți că, mai presus de orice, trebuie să faci binele, întrucât săvârșirea binelui nu este oprită nici în zi de sărbătoare. Mai mult decât atât, dacă, plecând de acasă și îndreptându-te spre sfânta biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie, întâlnești pe cineva care are trebuință de ajutorul tău, fără de care el se află în pericol, este de preferat să nu mai vii la slujbă, ci să-i acorzi primul ajutor și astfel să-i salvezi viața. Prin urmare, aceasta este logica gândirii dumnezeiești, pe care este bine să ne-o impropriem și noi, mai ales în această perioadă de pregătire duhovnicească, prin post și rugăciune, pentru întâmpinarea marelui praznic al creștinătății, și anume Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie”, a explicat Chiriarhul locului.
Lăcașul de cult al Parohiei Bălăceanu a fost construit în anul 1863, de către locuitorii satului, pe locul unei biserici de lemn. În urma efectuării unor ample lucrări de consolidare și restaurare, lăcașul de închinare a fost resfințit în data de 3 februarie 2008.