La sfârșitul lunii iulie din acest an, Parohia vrânceană Răstoaca II a fost greu încercată. Capela mortuară din cimitirul parohial, pe care enoriașii acestei parohii o foloseau, în duminici și sărbători, pentru oficierea sfintelor slujbe, a fost distrusă de un incendiu.

Primul ajutor financiar primit, în acest context, a venit din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, au fost luate urgent măsurile care se impuneau. Pentru puțină vreme, preotul și enoriașii acestei parohii s-au alăturat la rugăciune comunității Parohiei Răstoaca I. A fost amenajat, între timp, un spațiu provizoriu pentru slujire, iar apoi atenția s-a concentrat asupra continuării lucrărilor la noua biserică parohială, începute încă din anul 2009.

Prin efortul preotului paroh Andrei George, cu sprijinul efectiv al primarului comunei Răstoaca, domnul Chiriță David, și al enoriașilor, în ultimele luni, lucrările au avansat într-un ritm impresionant. Subliniem și faptul că aceste ultime realizări sunt, în primul rând, expresia solidarității creștine și a purtării de grijă arătate de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian. La sfârșitul lunii august, se încheia colecta organizată în parohiile din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, cu scopul ajutorării acelor comunități care, în ultimul timp, s-au confruntat cu astfel de necazuri. La cei 50.000 de lei primiți de către Parohia Răstoaca II, în zilele imediat următoare incendiului, din partea Centrului Eparhial, s-au adăugat sumele strânse în toate parohiile din Protoieria Focșani II (90.610 lei) și jumătate din totalul celor colectate în parohiile din Protoieria Focșani I (70.136 lei). Astfel, după o scurtă perioadă de timp, lăcașul de cult a reușit să îndeplinească toate condițiile corespunzătoare pentru a primi îngăduința arhiereului ca, începând de duminică, 5 decembrie 2021, rânduielile bisericești necesare acestei comunități să se poată oficia aici.

Părintele protoiereu Oscar Frunză, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și preoții din zonă au oficiat, alături de enoriașii acestei parohii, sâmbătă, 4 decembrie, slujba Aghiasmei mici, binecuvântând lucrările realizate până acum, apoi au săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii lăcașului de rugăciune, trecuți la cele veșnice.

În cuvântul rostit, părintele protoiereu a evidențiat responsabilitatea ce apasă pe umerii celor care doresc să ridice un lăcaș de închinare: „O biserică nu e un edificiu oarecare, ci e cerul rezidit pe pământ. În biserică, niciodată nu vom fi singuri, pentru că suntem împreună-slujitori cu îngerii. Aici, la fiecare Sfântă Liturghie, Hristos Se naște, iese la propovăduire, Se jertfește, moare și înviază pentru a noastră mântuire. Mai ales aici, Dumnezeu – Cel care este prezent permanent și pretutindeni – poate fi întâlnit, cunoscut și urmat”.

Cu nădejdea că, în cursul anului următor, după finalizarea tuturor lucrărilor, biserica va fi pregătită pentru sfințirea mare, parohul a mulțumit cu recunoștință celor care au fost alături de comunitatea pe care o păstorește, pentru a putea trece peste această grea încercare.