Praznicul Schimbării la Față a Domnului a fost sărbătorit vineri, 6 august 2021, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, de un mare număr de credincioși, care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Înaltpreasfinția Sa a liturghisit împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi, printre care s-au numărat părintele Ionuț Constantin – eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, și părinții coslujitori Sorin-Leonard Dinu, Georgian Chioreanu și Gianin-Cristian Oprea.
În predica adresată celor prezenți, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii din 6 august.
„Schimbarea la Față sau Transfigurarea Domnului nostru Iisus Hristos pe Muntele Tabor este o minune greu de explicat și, mai ales, greu de înțeles, întrucât ea comportă profunde semnificații teologice și implicații eshatologice. Sfinții Părinți ai Biserici, inspirați de Duhul Sfânt – între care se distinge Sfântul Grigorie Palama, trăitor în secolul al XIV-lea –, ne-au tâlcuit-o cât au putut ei mai bine, însă trebuie să recunoaștem că doar sfinții, adică cei îndumnezeiți, care s-au învrednicit să se împărtășească de lumina lui Dumnezeu, o pot pricepe cu adevărat. Știm din Sfânta Scriptură că Dumnezeu este Lumină, iar atunci, pe Tabor, Mântuitorul Hristos a făcut ca, din Trupul Său, în care erau unite cele două firi – omenească și dumnezeiască –, să țâșnească dintr-odată lumina Sa dumnezeiască, descoperindu-le celor trei ucenici, Petru, Iacob și Ioan, adevărata Sa identitate, de Persoană divino-umană. Pentru câteva clipe, aceștia au avut parte de o experiență inedită, văzând cu propriii ochi slava Dumnezeirii în lumina necreată ce izvorăște din Ființa dumnezeiască și care se împărtășește oamenilor duhovnicești, adică celor care și-au curățit inima, mintea și sufletul de cugete viclene și de patimile păcătoase, prin Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos. Trebuie să precizăm faptul că, pe Muntele Tabor, ucenicii Mântuitorului nu au văzut Ființa dumnezeiască, deoarece nimeni nu-L poate vedea pe Dumnezeu în Ființa Sa, ci au putut vedea energia necreată a Preasfintei Treimi în firea omenească a Domnului Iisus Hristos, Cuvântul întrupat. Iar această energie necreată, numită, în limbajul teologic, «har», se împărtășește celor credincioși, mai întâi prin Taina Sfântului Botez, când sunt înfiați de Părintele ceresc și integrați în Trupul Fiului Său, adică în Sfânta Sa Biserică, după care, pe tot parcursul vieții lor duhovnicești, se pot împărtăși progresiv de Lumina dumnezeiască, în funcție de nevoințele și biruințele lor asupra propriilor patimi, în războiul cel nevăzut cu puterile vrăjmașului diavol”, a spus Ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău.