Schitul buzoian Săseni și-a sărbătorit, miercuri, 20 iulie 2016, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în altarul de vară al așezământului monahal. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte consilieri eparhiali, profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău și ieromonahi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, ierarhul a arătat că Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este una dintre cele mai importante personalități religioase ale Vechiului Testament.
„Sfântul Prooroc Ilie, originar din Tesva Galaadului, s-a distins între contemporani și a rămas atât în conștiința evreilor, cât și a creștinilor, ca om al dreptății și mare apărător al credinței adevărate în Dumnezeu Cel Unul, adică în «Dumnezeul părinților noștri» sau al patriarhilor Avraam, Isaac, Iacob și al tuturor proorocilor. Sfinții Părinți ai Bisericii l-au numit, în troparul ce s-a cântat, astăzi, la slujba Utreniei, «înger în trup și temeiul proorocilor», ceea ce înseamnă că Sfântul Ilie, datorită rugăciunii, ascezei și vieții sale curate, s-a asemănat îngerilor lui Dumnezeu, care pururea văd fața Lui și-L slăvesc prin fapte de virtute; totodată, el concentrează în sine rolul și misiunea îndeplinită de toți proorocii Vechiului Testament, până la Sfântul Ioan Botezătorul, personalitatea lui fiind un punct de referință pentru cei chemați să-L slujească pe Dumnezeu.
De asemenea, este numit «al doilea înaintemergător al venirii lui Hristos». De ce, oare?, câtă vreme noi știm că a trăit cu mult timp înainte de Întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie, respectiv, în secolul al IX-lea î.d.Hr. Spre deosebire de Sfântul Ioan Botezătorul – primul Înaintemergător al Domnului, cel ce s-a învrednicit să atingă creștetul Mântuitorului Iisus Hristos, în apele Iordanului – Sfântul Prooroc Ilie, care nu a cunoscut moartea biologică, va reveni pe pământ, cu puțin timp înainte de a doua venire a Mântuitorului Hristos, fiind, din această perspectivă, al doilea înaintemergător al Său. Atunci va gusta și el moartea, fiind ucis de sabia lui Antihrist, însă, la scurt timp, se va petrece sfârșitul lumii. Domnul Hristos îl va înfrânge pe «șarpele cel de demult» (Apocalipsa 12, 9), proorocul Ilie va învia împreună cu toți ceilalți oameni, pământul și cerul se vor transfigura «într-un pământ nou și un cer nou» (Apocalipsa 21, 1), iar cei ce vor da «răspuns bun la înfricoșătoarea judecată a lui Hristos» vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu cea pregătită oamenilor de la întemeierea lumii (cf. Matei 25, 34)“, a precizat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
Schitul Săseni, metoc eparhial, este continuatorul, în timp, al fostului Schit Apşoara – ctitorit pe la anul 1700. Biserica așezământului călugăresc are două hramuri: Sfântul Prooroc Ilie şi Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. În ultimii trei ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, au fost construite un nou altar de vară și o chilie arhierească; curtea interioară a schitului a fost reamenajată, iar la intrare, a fost amplasată o frumoasă poartă în stil maramureșean.