Schitul Săseni, metoc al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, și-a cinstit luni, 20 iulie 2020, ocrotitorul, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al schitului buzoian. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit în treapta de ieromonah pe ierodiaconul Alexie Lăcătuș, pe seama Mănăstirii Muntioru din județul Vrancea.

În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei a subliniat că Biserica noastră Ortodoxă a cultivat dintru început cinstirea proorocului Ilie în rândul credincioșilor, fiind singurul sfânt vechi-testamentar trecut în calendarul creștin cu cruce roșie.

„Pe lângă râvna sa pentru apărarea dreptei credințe și împlinirea dreptății, pe lângă mila și compasiunea față de oamenii sărmani, proorocul Ilie a rămas în conștiința creștinilor ca sfântul care aduce ploaia, în vreme de secetă, prin puterea rugăciunii, drept pentru care, în această zi de sărbătoare, preoții și credincioșii înalță rugăciuni speciale către Dumnezeu, invocând mijlocirea Sfântului Ilie, pentru ca ogoarele să primească ploaie la bună vreme sau să fie protejate de ploile prea abundente, ce ar putea provoca pagube. Totodată, proorocul Ilie este perceput și ca un sfânt care inspiră teamă, datorită intransigenței sale față de cei ce se complac în starea de păcat și nu respectă poruncile Domnului. Așa se face că, în mediul rural și chiar în cel urban, gospodinele nu îndrăznesc să lucreze în ziua sărbătoririi sale, ci, mai curând, participă la Sfânta Liturghie, cu evlavie și nădejdea că sfântul le va ocroti”, a spus Chiriarhul.

Arhiepiscopul Ciprian i-a îndemnat pe cei prezenți să mediteze la modul în care Sfântul Ilie și-a îndeplinit misiunea sa profetică, într-o vreme de rătăcire de la adevărata credință, cum este și cea în care trăim noi astăzi.

„Cât de actuale sunt cuvintele de reproș ale Sfântului Ilie: «Până când veți șchiopăta de amândouă picioarele?» (III Regi 18, 21), văzând cum creștinii se îndepărtează de Dumnezeu și de Sfânta Sa Biserică, manifestând repulsie față de tot ceea ce le amintește de dreptatea divină și de morala creștină! Să luăm aminte la modul în care au procedat contemporanii Sfântului Ilie, care s-au pocăit cu sinceritate, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu ploaie, salvându-i de la moarte. Să reflectăm mai mult la condiția noastră de oameni muritori, la adevărul că Fiul lui Dumnezeu, din iubire față de noi, S-a întrupat și a suferit moarte pe cruce, ca să ne împace cu Părintele ceresc și să restaureze firea omenească, alterată de păcat. Iar când, din pricina slăbiciunilor, ne poticnim, uneori, sub povara crucii, să nu uităm că Hristos Domnul ne-a lăsat, în Sfânta Sa Biserică, și mijloacele spirituale de a ne ridica și a ne îndrepta”, a afirmat Ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice la hramul Schitului Săseni.