Joi seara, în data de 21 decembrie 2023, elevii și profesorii Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” au scris o nouă pagină din cartea celei mai vechi școli medii din Buzău, prin serbarea vremelnică anuală, ce anticipează bucuria prilejuită de praznicul Nașterii Domnului.
La evenimentul mult așteptat, a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de numeroși invitați: dna Oana Matache – viceprimar al municipiului Buzău, dna prof. Mioara Sîngeorzan – inspector școlar pentru Management instituțional, dna prof. Doina Furtună – inspector școlar pentru Managementul resurselor umane, dna prof. Antonia Damian, inspector școlar pentru Educație Permanentă și activități extrașcolare, dl prof. Robert-Mugurel Roșioru – inspector școlar pentru disciplina Religie, ca reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău, părinți consilieri eparhiali, cadre didactice ale școlii teologice, precum și membri ai familiilor seminariștilor.
În contextul redeschiderii recente a Paraclisului Arhiepiscopal, am socotit potrivit să facem serbarea de preamărire a Nașterii Fiului lui Dumnezeu întrupat în această biserică, laboratorul duhovnicesc în care se desfășoară, săptămânal, programul liturgic al Seminarului și unde glasurile elevilor capătă un ecou special, umplând cerul și pământul de mărirea adusă Pruncului Iisus, în iesle venit și în biserică, pururea, proslăvit.
Am ales să organizăm această serbare în biserică pentru că, dincolo de orice miraj al scenei și de misiunea catehetică asumată spontan – mai mult sau mai puțin conștient – de colindătorii din cetate și de pe ulițele satului, credem că funcția primordială a colindelor și a cântecelor de stea este cea doxologică, de preamărire, și se împlinește, în primul rând, în fața sfintelor icoane și a sfintelor altare, continuând mesajul primului imn de slavă al îngerilor, la peștera Betleemului: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Colindele constituie, astfel, adevărate mijloace de mărturisire a adevărului întrupării și nașterii Fiului lui Dumnezeu pe pământ, adevăr cules din Evanghelii și așezat de înțelepciunea populară în colinde, îmbrăcat în straiele idilice și bogate ale graiului acestui popor.
Pentru că „îngerii cu păstorii slavoslovesc…”, așa cum cântăm în condacul Nașterii Domnului, am propus o serbare tradițională – și nu neapărat un concert – în paraclisul drag al școlii noastre. A fost, de fapt, o serbare – o sărbătoare – în care numeroșii oaspeți au luat parte la rugăciunea din cântările liturgice specifice marelui praznic așteptat, au ascultat poezii, colinde și cântece de stea, interpretate de membrii Corului Bizantin și ai Corului „Credo in Deo” ale Seminarului, și cred că am împărtășit cu toții, până la final, bucuria aducerii unei împreună-jertfe Pruncului dumnezeiesc, „…la icoana Precistei”.
Seara s-a încheiat cu binecuvântarea și cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, care i-a felicitat pe seminariști și pe dascălii lor pentru organizarea serbării, pentru poeziile, colindele și cântecele de stea aduse ca jertfă înaintea Sfântului Altar, reprezentând aurul, smirna și tămâia, din vremea noastră, pentru Hristos – motivul și sensul fiecărui Crăciun.
După eveniment, elevii din clasa a XII-a, însoțiți de directorul școlii și de dirigintele lor, pr. prof. dr. Mihail Milea, au mers la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, unde l-au colindat, după datină, pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Pr. prof. Cristian Marius Dima
Directorul Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău