De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, marți, 9 noiembrie 2021, credincioșii buzoieni au venit la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiu, unde s-au închinat la racla cu un fragment din cinstitele sale moaște, dăruit de Mitropolia de Edessa, Pella și Almopia din Grecia, în anul 2016, și au participat la Sfânta Liturghie de hram săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cincisprezece preoți și diaconi. Tot în această zi, Înaltpreasfinția Sa a sfințit sediul Protoieriei Buzău II, situat în vecinătatea lăcașului de cult, după ce a trecut prin ample lucrări de consolidare, reparații și reamenajare.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre viața și virtuțile Sfântului Nectarie.
„Lucrarea lui Dumnezeu prin Sfântul Nectarie stă și în aceea că pe cei ce se roagă îi ajută să-și poarte crucea suferinței până la capăt și îi încurajează să se încredințeze cu toată ființa lor Părintelui ceresc, singurul Care știe de ce trebuie să pătimim într-un fel sau altul. Așa se face că, în suferință, unii oameni se pot apropia mai mult de Dumnezeu, prin credință și rugăciune, în timp ce alții se pot îndepărta, tocmai pentru că nu se roagă. Or, sfinții ocrotitori ai creștinilor au rolul de a-i îmbărbăta să nu-și piardă nădejdea în mila și ajutorul Mântuitorului Hristos, Cel ce este Doctorul prin excelență al sufletelor și al trupurilor noastre. De aceea, cei ce se află în grele suferințe provocate de boli nu trebuie, sub nicio formă, să se revolte împotriva lui Dumnezeu, cedând ispitei de a-I cere socoteală: de ce, Doamne, mi-ai dat tocmai mie o astfel de cruce? Este înțelept să nu rostim niciodată întrebarea aceasta, deoarece nu vom primi răspuns. Răspunsul îl vom descoperi înlăuntrul nostru doar atunci când, asumându-ne suferința întru smerenie și răbdare, asemenea Sfântului Nectarie, ne vom lăsa în voia lui Dumnezeu – așa cum mărturisim în Rugăciunea domnească, «Tatăl nostru», când zicem: «facă-se voia Ta» –, iar Dumnezeu Cel bun, milostiv și iubitor de oameni va revărsa în sufletele noastre harul Său dătător de pace și de tărie în suportarea durerii, în acceptarea suferinței și în respingerea ispitelor ce vin de la vrăjmașul diavol, cel care, pentru a ne doborî, folosește împotriva noastră cea mai cumplită armă a sa, și anume frica de moarte. Așadar, singura noastră scăpare din orice situație grea este Dumnezeu, Cel ce lucrează în chip minunat prin sfinții Săi”, a precizat Arhiepiscopul Ciprian.
La momentele rânduite din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihail Dinu a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Ursoaia, Protoieria Pătârlagele, iar tânărul Ioan Adrian Buturugă, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea lucrărilor efectuate, între anii 2018-2021, la sediul Protoieriei Buzău II, care au cuprins: consolidarea edificiului, refacerea totală a acoperișului, amenajarea etajului ca locuință de serviciu (apartament dotat complet), amenajarea, la parter, a birourilor administrative (protoiereu, secretariat, contabilitate, casierie, oficiu, depozit-pivniță, grupuri sanitare), zugrăvirea pereților interiori, confecționarea tâmplăriei din lemn de frasin și lemn stratificat, precum și refacerea fațadei clădirii. Sprijinul financiar substanțial în realizarea acestor lucrări a venit din partea Centrului Eparhial, prin grija și implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, la care s-a adăugat contribuția parohiilor arondate.
La eveniment au participat consilieri eparhiali, protoierei, preoți din protopopiat și persoanele care au ajutat la renovarea imobilului.
După slujba de sfințire, Chiriarhul locului i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect și i-a oferit părintelui protoiereu Marius-Daniel Ciobotă Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă.