La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sâmbătă, 27 iulie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Schitul Ciobănoaia din județul Buzău. Cu prilejul hramului acestui așezământ călugăresc, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitori în altarul de vară al schitului.
Soborul slujitor a fost format din: Arhim. Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Eparhie, Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare, Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Arhim. Calinic Marti – duhovnicul Schitului Săseni, Protos. Macarie Gherghe – egumenul Schitului Ciobănoaia, precum și alți preoți din împrejurimi.
În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre viața și minunile Sfântului Pantelimon, explicând de ce este considerat ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor.
„Pentru medicii noștri, Sfântul Pantelimon este un exemplu de dăruire, cu întreaga lui ființă, în actul de vindecare a pacientului, a omului suferind. El se identifica mereu cu omul, intra în logica și în trăirea sufletească și chiar trupească a omului pe care urma să îl trateze. Dar, înainte de a-l trata cu medicamentele specifice vremii de atunci, se ruga lui Dumnezeu, Mântuitorului Iisus Hristos – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a primit din partea obștii Schitului Ciobănoaia o icoană a Sfântului Pantelimon.
Schitul Ciobănoaia a fost înființat în anul 2002, ca așezământ monahal de călugări, fiind situat pe teritoriul comunei buzoiene Merei. În 2005, a fost transformat în schit de călugărițe și a funcționat astfel până acum doi ani, când a redevenit schit de călugări.
Biserica de lemn a așezământului monahal, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, a fost ctitorită de către căpitanul de dorobanți Dragomir Băncescu, spre sfârșitul secolului al XVII-lea.