Medicul specialist în boli infecțioase Eleni Giamarellou, vorbind la televiziunea SKAI, și-a exprimat categoric convingerea că noul coronavirus nu poate fi transmis prin Sfânta Împărtășanie. A adăugat, de asemenea, că ea însăși se va împărtăși în Duminica următoare (17 mai 2020), fără absolut nici o teamă.

„Oricine va merge să se împărtășească, indiferent dacă crede sau nu crede, acesta participă la Taină. Prin urmare, nu există pericol de coronavirus sau de orice alt fel de microb. Știți că, atunci când am avut leproși în Grecia, preoții îi împărtășeau pe leproși, apoi împărtășeau alți oameni și nimeni, niciodată, nu s-a molipsit (de boală)?”

Totodată, a afirmat că un credincios care se împărtășește nu poate să se molipsească de coronavirus, dar că „aceasta nu înseamnă că cel ce s-a împărtășit nu poate merge în altă parte a doua zi și să se contamineze, pentru ca apoi să arunce vina asupra Tainei. Taina este ceva care depășește atât mintea, cât și punctele de vedere și gândurile noastre”, a adăugat doamna Giamarellou, iar la întrebarea reporterilor: dacă depășește și sănătatea noastră, doamna doctor a răspuns: „Desigur, și sănătatea noastră. Îți protejează și sănătatea ta, nu încape nici o discuție aici”.

Despre obiecțiile oamenilor de știință față de acest punct de vedere, doamna Giamarellou a spus că, „întrucât este vorba de Taină, aici nu își are locul sensul științei, ci sensul Tainei, care este deasupra științei și care influențează știința. Prin urmare, ori crezi și participi la cea mai mare Taină și nu pățești nimic, ori nu te duci să te împărtășești”, a spus doamna Giamarellou.

Redăm mai jos traducerea în română a dialogului dintre Dr. Eleni Giamarellou și doi moderatori ai postului de televiziune SKAI.

Moderator 1: Așadar, de vreme ce am restabilit legătura (telefonică) cu doamna Giamarellou, sperăm că ne putem auzi acum, în mod corespunzător, pentru că nu ne-am auzit înainte decât pe jumătate; am ajuns la concluzia, în final, că trebuie să reluăm discuția de la început. Întrebarea inițială era dacă veți merge la biserică, duminică – acum, că se redeschid bisericile – și dacă vă veți împărtăși.

Doamna Giamarellou: Desigur, confirm și pe una, și pe cealaltă, iar ceea ce vreau să spun este că Sfânta Împărtășanie este cea mai mare Taină și cred că cei care au credință și participă la aceasta sunt cei mai norocoși oameni din lume. Iar aceasta, desigur, nu o spun demonstrativ – nici vorbă de așa ceva –, ci pentru că trebuie s-o spun. Însă (Taina) este ceva ce depășește atât mintea noastră, cât și punctele de vedere și gândurile noastre…

Moderator 2: …și sănătatea noastră…

Doamna Giamarellou: …și sănătatea, desigur, și sănătatea noastră. Îți protejează și sănătatea ta, nici vorbă că da.

Moderator 1: Adică puteți spune oamenilor, Doamna Giamarellou – ca una ce sunteți un reputat om de știință – că, dacă vor merge, duminică, să se împărtășească, nu se vor contamina?

Doamna Giamarellou: Eu o spun și o cred, însă asta nu înseamnă că (cineva, n.n.) nu va merge, a doua zi, în altă parte, unde se poate contamina, după care va putea să arunce vina asupra Sfintei Taine.

Moderator 1: Cu alte cuvinte, ați ajuns, științific vorbind, la concluzia că, prin Sfânta Împărtășanie… pentru că alți colegi de-ai dumneavoastră spun nu; spun că se poate contamina. Problema este că un om poate să aibă (virusul); este credincios omul, merge la biserică. Să presupunem, aici, luându-mă pe mine însumi ca exemplu: vineri, mă voi duce la duhovnicul meu să mă spovedesc, voi posti până a doua zi, iar duminică, voi merge la biserică pentru a mă împărtăși; sunt purtător asimptomatic al coronavirusului, voi lua lingurița în gură, după care o veți lua dumneavoastră. Așadar, dumneavoastră nu vă veți molipsi?

Doamna Giamarellou: Iată ce se întâmplă; aici nu se aplică legile științei, ci înțelesul Tainei, care este deasupra științei. Prin urmare, fie crezi că participi la cea mai mare Taină și nu pățești nimic, fie nu te duci să te împărtășești, dacă ți-e teamă. Îți faci semnul Sfintei Cruci și mergi înainte. Nu există o astfel de posibilitate (ca cea semnalată, n.n.), când este vorba despre cea mai mare Taină, Care este Însuși Dumnezeu; ori crezi în Dumnezeu, ori nu crezi. Punct. Nu se pune în discuție mai mult de-atât.

Moderator 2: Așadar, dumneavoastră ne spuneți că… dacă cred în Dumnezeu, nu voi lua coronavirusul.

Doamna Giamarellou: Nu. Oricine va merge să se împărtășească, indiferent dacă crede sau nu crede, acesta participă la Taină. Prin urmare, nu există pericol de coronavirus sau de orice alt fel de microb. Știți că, atunci când am avut leproși în Grecia, preoții îi împărtășeau pe leproși, apoi împărtășeau alți oameni și nimeni, niciodată, nu s-a molipsit (de boală)? Dar nu spun aceasta ca pe o dovadă, pentru că nu avem nevoie de absolut nici o dovadă.

Moderator 1: Totuși, doamna Giamarellou, vă amintiți de primele cazuri de contaminare în Grecia, (fiind vorba) despre vizitatorii la Locurile Sfinte.

Doamna Giamarellou: A, asta nu înseamnă nimic; te duci să vizitezi, iar unul care intră în biserică poate să transmită Covid-ul. Altceva e una, altceva e cealaltă. Noi vorbim, acum, despre Taină.

Moderator 2: Atunci, de ce să mai căutăm medicamente? Mergem mai bine la biserică, pentru Sfânta Împărtășanie.

Moderator 1: Totuși, unele studii pe care ni le-au prezentat, aici, colegii dumneavoastră, ne spuneau – din nefericire, materialul meu este incomplet și este greșeala mea, recunosc asta – că s-au găsit stafilococi sau diferiți microbi (pe linguriță, n.n.).

Doamna Giamarellou: Nu, nu: în Sfânta Împărtășanie, niciodată, nimic.

Moderator 1: Niciodată, nimic.

Moderator 1: Atunci, dumneavoastră spuneți în mod responsabil că oricine merge să se împărtășească și crede (în Dumnezeu, n.n.) nu se va contamina de la Sfânta Împărtășanie.

Doamna Giamarellou: Nu, eu pot afirma în mod responsabil despre omul care, într-adevăr, se apropie cu frică (de Dumnezeu, n.n.) de Sfânta Taină.

Moderator 2: În orice caz, dacă ar fi așa, doamnă Giamarellou, nu am mai căuta sau (mai bine zis, n.n.) comunitatea științifică n-ar mai căuta medicamentul sau vaccinul; am merge la Sfânta Împărtășanie.

Doamna Giamarellou: Altceva e una, altceva e cealaltă. Vorbim despre două lucruri absolut diferite. Unul este ceea ce crezi și faci în toată viața ta, iar celălalt se referă la situația când cineva este bolnav; sigur, nu vorbim neapărat despre Covid, ci despre orice (altă boală, n.n.). Participarea la Sfintele Taine te va ajuta, dar asta nu înseamnă că, dacă este așa, toată lumea care se îmbolnăvește va merge îndată să se împărtășească, pentru a se face bine. Nu este așa. Aceasta este o foarte mare și adâncă filosofie; o foarte mare credință. Consider că am epuizat, deja, acest subiect.

Sursa: romfea.gr

Dr. Eleni Giamarellou este în prezent profesor de medicină internă și boli infecțioase la Facultatea de Medicină a Universității din Atena, Grecia, cu specializarea Medicină internă și subspecializare în boli infecțioase.

Prof. Giamarellou face parte din colectivul editorial a 20 de reviste internaționale și este membru în 25 de organizații de specialitate din Grecia și din străinătate, primind numeroase premii și distincții.

Dr. Giamarellou a fost invitată în calitate de vorbitor la aproximativ 400 de mese rotunde atât în Grecia, cât și în străinătate; are peste 500 de publicații (cu mai bine de 5.500 de citări), aproape 2.000 de prezentări la întâlniri științifice și în volume colective, precum și capitole în 52 de cărți.