Biserica din Parohia vrânceană Popești II, Protoieria Focșani II, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost sfințită duminică, 7 mai 2023, după încheierea lucrărilor de renovare. Slujba de târnosire a lăcașului de cult și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Încă de la primele ore ale dimineții, Ierarhul, împreună cu un sobor de șapte preoți și trei diaconi, a înconjurat biserica și a sfințit-o prin stropirea cu aghiasmă și ungerea cu Sfântul și Marele Mir. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a târnosit Sfânta Masă a Altarului, a sfințit pictura și icoanele de pe catapeteasmă, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a reliefat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 4-a după Paști (Ioan 5, 1-15), care ne relatează minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda, explicând că această scăldătoare a fost o prefigurare a Bisericii, în calitatea ei de așezământ divino-uman și lăcaș de cult sfințit, unde creștinul dobândește vindecarea sufletească și trupească.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noul complex al Parohiei Popești II, care cuprinde o capelă mortuară și o casă de prăznuire, clopotnița și troița din curtea bisericii, ridicate în ultimii patru ani.

Pentru munca depusă la înfrumusețarea lăcașului de închinare și la construirea celorlalte edificii eclesiale, preotul paroh Toma Șușu a fost hirotesit iconom. De asemenea, primarul comunei Popești, domnul Nicolae Ciocănel, și alte persoane care au contribuit la împlinirea lucrărilor au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost zidită între anii 1877-1899. Prin strădania actualului paroh, ajutat de enoriași și cu sprijinul autorităților locale, între anii 2006-2023, s-au efectuat importante lucrări de renovare a sfântului lăcaș: refacerea acoperișului, înlocuirea tâmplăriei, recondiționarea mobilierului bisericesc, placarea Sfintei Mese cu marmură, realizarea instalației termice, restaurarea picturii murale și a catapetesmei, precum și dotarea bisericii cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice.