Credincioşii Parohiei buzoiene Găvăneşti au primit, duminică, 2 august 2015, vizita arhipăstorului lor. Alături de un sobor de preoţi şi diaconi, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitate. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Marius Florentin Nicolae, pe seama Parohiei Ogrăzile, Protopopiatul Buzău I, şi în treapta de diacon pe tânărul teolog Laurenţiu Rotaru. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a acordat preotului paroh Ion Gheorghe distincţia de iconom, în semn de apreciere pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativă.

„Trebuie să avem credinţă fermă şi statornică. Să nu lăsăm niciodată loc îndoielii, când este vorba de credinţa în Dumnezeu, moştenită de la strămoşii noştri. Este suficient să ne gândim cu toţii la câte jertfe s-au făcut, de-a lungul veacurilor, pentru ca dreapta credinţă să fie păstrată nealterată şi transmisă copiilor şi nepoţilor noştri, pentru că numai cel care împărtăşeşte dreapta credinţă se simte împlinit duhovniceşte, ca om, în această viaţă trecătoare, întrucât ştie că are perspectiva veşniciei“, a spus Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură.

Biserica Parohiei „Sfântul Nicolae“ din satul Găvăneşti este cel mai vechi locaş de cult, atestat documentar, existent şi astăzi pe teritoriul comunei Săgeata. Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că întregul sat era, la jumătatea secolului al XIX-lea, una din moşiile Episcopiei Buzăului. Locaşul de rugăciune a fost ridicat în anul 1844 de episcopul Chesarie al Buzăului, pe un teren donat eparhiei, în 1598, de marele domnitor Mihai Viteazul. După cutremurul din 1977, s-au realizat ample lucrări de consolidare şi restaurare a bisericii. Actuala pictură în frescă datează din anii 1993-1994.