Duminică, 27 septembrie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a efectuat o vizită pastorală în Parohia vrânceană Andreiaşu de Jos. Alături de un sobor de slujitori şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“. La final, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat pericopa evanghelică a Duminicii a 18-a după Rusalii, care a avut ca temă Pescuirea minunată.

„Apostolii şi urmaşii acestora, mergând în toată lumea cunoscută în vremea aceea, au prins în mreaja Cuvântului lui Dumnezeu foarte mulţi oameni, aducându-i în corabie, adică în Biserica lui Hristos. Ierarhii, preoţii şi diaconii sunt slujitorii lui Dumnezeu Cel Preaînalt şi, totodată, sunt vâslaşii corabiei, iar la cârma ei, adică a Bisericii, Se află, în chip nevăzut, dar real, Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Marele Arhiereu, de la Care noi, slujitorii sfintelor altare, am primit puterea şi dreptul de a propovădui Evanghelia, de a săvârşi Sfintele Taine instituite de El, îndeosebi Sfânta Euharistie sau Sfânta Liturghie, şi de a-i călăuzi pe credincioşi pe «calea cea strâmtă şi cu chinuri», însă care duce la mântuire“, a spus Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noua casă praznicală a Parohiei Andreiaşu de Jos.

„Existenţa unei case praznicale în parohie reprezintă un prilej binecuvântat pentru întărirea comuniunii şi armoniei între credincioşii care formează comunitatea respectivă. De aceea, ne bucurăm ori de câte ori preotul de parohie pune bazele unei case praznicale, unde, imediat după Liturghie, se poate desfăşura o activitate filantropică, adică de ajutorare a aproapelui nostru, prin fapta concretă. E un lucru minunat ceea ce aţi realizat aici – pe lângă cele din biserică – şi pentru aceasta meritaţi din plin cuvântul nostru de preţuire şi de felicitare“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.

Locaşul de cult a fost construit între anii 1848-1850, cu sprijinul oamenilor din localitate şi sub îndrumarea stareţului Anania al Mănăstirii Mera, a cărei moşie cuprindea şi satul Andreiaşu. Începând cu anul 2000, s-au realizat ample lucrări de renovare a bisericii, prin strădania preotului paroh Budianu Toderică. Întrucât vechea pictură se degradase, în perioada 2000-2002, locaşul de rugăciune a fost repictat, în tehnica frescă, de către pictorul Costică Hodorogea din Lieşti – Galaţi.