În ziua de prăznuire a Înălțării Sfintei Cruci, miercuri, 14 septembrie 2022, la Mănăstirea Găvanu din comuna buzoiană Mânzălești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența obștii de maici și a credincioșilor veniți să primească binecuvântare arhierească.
Ierarhul a slujit în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta așezământului călugăresc, împreună cu un sobor de șapte ieromonahi, preoți și diaconi, format din arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie, arhim. Calinic Marti, egumenul Schitului Săseni, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Daniel Florea, secretar al aceleiași protoierii, și ierom. Sofian Neacșu, duhovnicul Mănăstirii Găvanu. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.
În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre semnificația istorică și duhovnicească a sărbătorii din 14 septembrie.
„La acest mare praznic împărătesc al Înălțării Sfintei Cruci, mintea noastră se îndreaptă, în mod inevitabil, către Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, Care a primit de bunăvoie să Se jertfească nu numai pentru cei de dinainte, ci și pentru noi, cei de astăzi, ca și pentru cei care vor veni după noi, până la sfârșitul veacurilor. Ce așteaptă, însă, Domnul Hristos din partea noastră? Mai întâi, să credem cu tărie în Dumnezeu‑Sfânta Treime, în Întruparea Sa din Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, în Sfânta Cruce, pe care El, Cel fără de păcat, S‑a jertfit pentru a șterge păcatele oamenilor, Cruce care a devenit sfințitoare și de viață dătătoare; să credem și să nădăjduim în ajutorul Maicii Domnului și al sfinților, străduindu-ne cu toții să trăim și să împlinim ceea ce Mântuitorul ne învață în Sfânta Sa Evanghelie. Să ne însușim roadele Jertfei răscumpărătoare a Mântuitorului Hristos, oferite nouă prin răstignirea Sa pe Cruce. Să fim creștini buni, să ne iubim unii pe alții, să ne ajutăm reciproc când trecem prin încercări, prin nevoi sau necazuri”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.
Mănăstirea Găvanu își are obârșia ca schit, consemnată indirect într-un prim document din anul 1764, cea dintâi mărturie sigură fiind un act de danie din 1795. În anul 1821, o incursiune a turcilor, în urmărirea grecilor eteriști, s-a încheiat cu incendierea și distrugerea așezământului monahal. Refăcut după 1821, schitul și-a înălțat o nouă biserică, de lemn, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, existentă și astăzi, datând din 1828, pictată între anii 1850-1860. După 1990, aici s-au construit paraclisul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, chilii noi, trapeză și bucătărie.