În Duminica a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din incinta Cimitirului Eroilor din municipiul Buzău, cu hramurile „Tuturor Sfinților” și „Sfântul Ioan Rusul”. În contextul sărbătoririi, pe 25 octombrie, a Zilei Armatei României, Chiriarhul a oficiat, în continuare, un parastas pentru ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă, precum și o slujbă de Te Deum.
Pornind de la textul evanghelic referitor la vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor (Luca 8, 26-39), Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a reliefat, în predica sa, cele trei lucruri de care avem nevoie pentru a face față ispitelor vrăjmașului diavol: trezvia, rugăciunea și semnul Sfintei Cruci.
„Trezvia sau paza minții presupune să veghem permanent asupra vieții noastre, să ne păstrăm mintea lucidă, meditând la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și făcând deosebirea între bine și rău, ca să nu ne lăsăm ademeniți de șarpele ispititor, știind că, de multe ori, «satana se preface în înger al luminii» (II Corinteni 11, 14), pentru a-i înșela pe oameni. În al doilea rând, avem nevoie de multă rugăciune, după modelul monahilor din mănăstiri, care se roagă neîncetat, chiar și atunci când lucrează, rostind în minte rugăciunea inimii: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!». Prin aceasta, ei se apără cu rugăciunea ca și cu un scut și se însemnează cu semnul Sfintei Cruci, cea de-a treia armă duhovnicească de care trebuie să facem uz în războiul cel nevăzut cu duhurile necurate. Sfânta Cruce a și fost denumită «armă împotriva diavolului», într-o cântare bisericească. Iar Sfântul Chiril al Ierusalimului, pentru a sublinia puterea ei spirituală, face o comparație foarte plastică, spunând că, așa cum un câine se teme de bățul cu care a fost lovit de stăpân, tot astfel diavolul fuge de Crucea lui Hristos, întrucât îi amintește de faptul că a fost biruit pe Cruce de Fiul lui Dumnezeu întrupat. Prin urmare, atunci când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, când ne rugăm și ne menținem mintea trează, veghind asupra vieții noastre duhovnicești, avem încredințarea că vom reuși să-l ținem departe pe vrăjmașul diavol și nu-i vom permite să pună stăpânire pe mintea și voința noastră”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, la Domul Central din Cimitirul Eroilor, a avut loc o ceremonie militară și religioasă, dedicată Zilei Armatei României, în cadrul căreia Părintele Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de Te Deum. La eveniment au participat autorități centrale, județene și locale, cadre militare active și în rezervă, clerici și credincioși.
Cu acest prilej, Ierarhul a rostit un cuvânt despre semnificația istorică a zilei de 25 octombrie, precizând că Biserica și Armata reprezintă cei doi piloni care susțin națiunea română.
„De-a lungul istoriei, Biserica și Armata au făcut dovada unei rodnice cooperări, pentru că au slujit poporul cel dreptcredincios. Iar cei care au slujit Armata au fost fii duhovnicești ai Bisericii strămoșești, motiv pentru care, atunci când plecau la luptă, înțelegeau să înalțe o rugăciune către Dumnezeu, implorându-I ajutorul pentru a se întoarce biruitori acasă. Așa cum ați auzit și la această slujbă, dar și la Sfânta Liturghie, Biserica nu încetează să-i cinstească și să-i pomenească pe toți eroii, ostașii și luptătorii români. Este un gest de recunoștință, o lucrare a Bisericii de mulțumire pentru ceea ce au făcut ei, pentru ca noi, cei de astăzi, să trăim în libertate, în bună înțelegere unii cu alții și să beneficiem de moștenirea pe care ne-au încredințat-o. Sigur că ziua de 25 octombrie este legată de victoria măreață a Armatei Române, înregistrată în anul 1944, spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Numărul eroilor români a fost foarte mare, aceștia dându-și viața pe câmpurile de luptă nu numai pentru noi, românii, ci și pentru eliberarea altor popoare din jurul nostru, care se aflau sub ocupație hitleristă și horthystă. De aceea, în mod inspirat, încă din anul 1959, data de 25 octombrie a fost aleasă ca zi de cinstire a Armatei Române, pentru că atunci a fost eliberată, la Carei, ultima brazdă de pământ românesc”, a menționat Chiriarhul locului.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Ioan Marin, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.