Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a fost sărbătorit, duminică, 24 aprilie 2016, de un mare număr de credincioși, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de slujitori – preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul și de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei arhiepiscopale. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Dima George, pe seama Parohiei Varnița, Protoieria Panciu.

În cuvântul de povățuire rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre Praznicul Floriilor şi despre semnificaţiile duhovniceşti ale Săptămânii Mari.

„Intrarea Domnului în Ierusalim ne sugerează tuturor dorința de a intra, împreună cu Hristos, îm Ierusalimul cel ceresc, adică în Împărăția lui Dumnezeu. Sărbătoarea de astăzi face legătura între Postul de patruzeci de zile, zis al Păresimilor – în care ne-am străduit fiecare, după putință, să adunăm lumină în suflet, prin săvârșirea faptelor bune – și Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale lui Hristos. Stâlpările pe care le-am purtat în mâini, aseară, la pelerinajul de Florii, dar și astăzi, după Sfânta Liturghie, simbolizează tocmai roadele nevoințelor din perioada postului, adunate de fiecare în parte, pentru a le oferi lui Hristos, în această zi de sărbătoare. Prin aceasta, ne reafirmăm credința în El și, totodată, ne arătăm dorința de a-L urma atât pe drumul suferinței, în Ierusalimul pământesc, cât și în Ierusalimul cel ceresc, în care a intrat ca Om, odată cu Înălțarea Sa la ceruri.

Sărbătoarea Floriilor este prilej de bucurie și de meditație duhovnicească, întrucât, pe de o parte, ne aduce aminte de biruința Mântuitorului Hristos asupra morții lui Lazăr, privită ca o anticipare a propriei Sale Învieri, iar pe de altă parte, ne invită să reflectăm la semnificația momentelor dramatice trăite de Fiul lui Dumnezeu întrupat, în ultima Sa săptămână de viață pământească, momente reactualizate și retrăite de credincioși, an de an, cu ochii credinței și ai iubirii creștine, la slujbele speciale săvârșite în Săptămâna Mare, în care vom intra chiar în această seară, prin slujba Deniei din Sfânta și Marea zi de Luni. Din acest moment, va trebui să ne străduim și mai mult decât am făcut-o până acum să-L urmăm pe Hristos pe drumul Crucii, participând duhovnicește la suferințele pe care le-a îndurat pentru mântuirea întregului neam omenesc, inclusiv a noastră, a celor din biserică. Și vom face aceasta, știind, în adâncul sufletului, că toate au avut un sens, că, prin Cruce, a venit bucurie la toată lumea, și anume Învierea Sa din morți, care este semnul biruinței asupra morții și chezășia învierii oamenilor din întunericul păcatului și din robia morții“, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar toţi cei prezenţi au dus la casele lor ramuri de salcie sfinţite de ierarh în cadrul Sfintei Liturghii.