Duminica Izgonirii lui Adam din Rai a fost zi de sărbătoare pentru credincioşii din localitatea buzoiană Vintilă Vodă. Sfânta Liturghie de la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a explicat de ce Duminica Lăsatului sec de brânză este numită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai şi a vorbit despre dimensiunea duhovnicească a postului:Ne aşteaptă o călătorie duhovnicească, de şapte săptămâni, pentru întâlnirea cu Mântuitorul Hristos Cel răstignit şi înviat, Care a preluat păcatele omenirii şi le-a răscumpărat în locul nostru cu moartea. Pentru că în această călătorie spirituală, ce debutează, în prima săptămână, cu un canon de pocăinţă – Canonul Sfântului Andrei Criteanul –, ne gândim la ceea ce a făcut Fiul lui Dumnezeu pentru noi, suntem îndemnaţi, în primul rând, de Mântuitorul, de Biserică, să avem grijă cum ne orânduim viaţa, iar postul pe care îl ţinem să fie însoţit de rugăciune neîntreruptă şi de săvârşirea faptelor bune, mai ales, de meditaţie asupra sensului şi condiţiei vieţii omului în lumea aceasta trecătoare.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Nicolae Gheba, pe seama Parohiei Faraoanele, Protopopiatul Focşani II.

Parohia a luat fiinţă ca urmare a încetării existenţei vechii mănăstiri a domnitorului Vintilă Vodă. Actuala biserică a fost ridicată în anul 1846, în timpul stareţului Teofilact şi sub păstorirea episcopului Chesarie. După cutremurul din 1977, s-au realizat importante lucrări de consolidare şi restaurare a lăcaşului de cult.

Biserica, ruinele fostei stăreţii, clopotniţa şi zidul împrejmuitor sunt monumente istorice. De asemenea, icoanele din catapeteasmă, datând din secolul al XIX-lea, fac parte din patrimoniul naţional.