Luni, 21 mai 2018, în ziua de prăznuire a Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sute de credincioși au participat la hramul Parohiei Ruginești I, județul Vrancea. Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența, în mijlocul lor, a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a sfințit biserica parohială și, apoi, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat și noua clopotniță a bisericii. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Dorin Cristea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Vărsătura, Protoieria Focșani I.
La final, preotul paroh Ioan Necula a primit rangul onorific de iconom, în semn de apreciere a eforturilor depuse la restaurarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că împăratul Constantin cel Mare, prin Edictul de la Mediolanum din anul 313, „a făcut enorm de mult pentru Biserică, pentru că i-a dat libertatea de manifestare a credinței, fără a mai trăi teama de persecuții, așa cum s-a întâmplat în primele trei secole. Totodată, împărăteasa Elena a fost o creștină foarte evlavioasă, pe care Hristos Domnul a învrednicit-o, în anul 326, să-I descopere Sfânta Cruce la Ierusalim. De aceea, Biserica i-a asemănat pe Constantin și pe mama sa, Elena, cu Apostolii”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
Lăcașul de cult cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Ruginești a fost ridicat între anii 2000-2005, cu sprijinul autorităților locale și al unor binefăcători. În perioada 2009-2018, prin strădania actualului paroh, s-a construit o nouă clopotniță. De asemenea, biserica a fost împodobită cu pictură și dotată cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele liturgice necesare, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.