Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a liturghisit duminică, 4 noiembrie 2018, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Mirceștii Vechi din județul Vrancea. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat cu aghiasmă și cu untdelemn sfințit clopotnița lăcașului de cult și casa parohială. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

Pornind de la fragmentul evanghelic duminical (Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr – Luca 16, 19-31), Părintele Arhiepiscop Ciprian a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură.

„Dumnezeu l-a creat pe om nu pentru a trece în neființă, după moartea biologică, ci pentru a intra în viața veșnică, trăind comuniunea de bucurie și fericire împreună cu oștile cerești și cu sfinții odrăsliți de neamul omenesc, de-a lungul timpului, care sunt cetățeni sau locuitori ai Raiului. De altfel, moartea nu este firească, pentru că nu a fost creată de Dumnezeu. Ea a intervenit în viața omului ca un accident, din pricina păcatului cumplit al neascultării protopărinților Adam și Eva”, a afirmat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

În soborul slujitorilor s-au aflat: Pr. Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, Pr. Florentin Răuță – Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, Pr. Marius Daniel Dima – Parohia Vânători, Pr. Laurențiu Marcu – Parohia Mirceștii Noi, și Pr. Iulian Grecu – Parohia Mirceștii Vechi.

Ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcție și de înfrumusețare a clopotniței și a casei parohiale, părintele paroh Iulian Grecu a primit rangul onorific de sachelar.

Biserica din satul Mirceștii Vechi a fost construită în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat. Din inscripția aflată pe unul dintre pereții bisericii se poate constata că sfântul lăcaș a fost renovat în anul 1802, de către Lucia Kara Efendi Teodor. Ultimele lucrări de restaurare a lăcașului de rugăciune au fost efectuate în anul 1978, prin strădania preotului Marin Tudor.