Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat vineri, 30 noiembrie 2018, în ziua de cinstire a apostolului care, de 26 de ani, ocrotește orașul-reședință și eparhia.
De asemenea, anul acesta se împlinesc și 22 de ani de când moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în orașul de la Dunăre.
În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenți la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, aduse la Galați de o delegație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei încă de miercuri, 28 noiembrie 2018, în tradiționala procesiune „Călători pe cărările sfinților”, dar și la moaștele Sfântului Apostol Andrei, așezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Galați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
La slujbă au participat copiii din principalele centre de cultură, tradiție și folclor ale Dunării de Jos, o parte dintre ei îmbrăcând tradiționalul port popular, profesori și oameni de cultură, autorități locale și județene și numeroși credincioși.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul a prezentat viața Sfântului Andrei și modul în care acest Apostol al Domnului nostru Iisus Hristos a făcut cunoscută Evanghelia poporului român.
În partea finală a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre cele două realizări importante ale românilor: Marea Unire de la 1918 și sfințirea la 100 de ani de la acest eveniment a Catedralei Naționale.
„Dăm slavă lui Dumnezeu și mulțumim că ne-a învrednicit și pe noi, românii de astăzi, să trăim în adâncul sufletului nostru bucuria de a vedea împlinit idealul ridicării acestei Catedrale a neamului românesc, care este ofranda preacurată a binecredincioșilor creștini, prin care Însuși Dumnezeu a săvârșit minunea înălțării ei. Așadar, astăzi, pretutindeni, ne bucurăm de Sfântul Apostol Andrei și mâine, de asemenea, îi vom comemora pe eroii neamului, cărora noi le datorăm libertatea și demnitatea poporului român”, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian.
La final, 25 de elevi și studenți din Eparhie, de la diverse facultăți și colegii, cu performanțe școlare deosebite la olimpiade și concursuri naționale și internaționale pe diverse domenii de cercetare științifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri”, premii substanțiale în bani și cărți de zidire sufletească.
Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, a mulțumit ierarhilor invitați și tuturor celor prezenți la această sărbătoare a Eparhiei Dunării de Jos, în care cu toții ne arătăm evlavia și dragostea pentru sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu.
În timpul Sfintei Liturghii și pe parcursul întregii zile, mulți credincioși au continuat să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv și ale Sfântului Apostol Andrei.
Sursa: edj.ro