În Duminica a 2-a din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Petre Ciprian Bornaz, pe seama Parohiei Beciu, Protoieria Pătârlagele.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, trăitor în secolul al XIV-lea, care ne-a învățat că lumina dumnezeiască necreată poate fi văzută și ne-a arătat calea profundă a experienței comuniunii cu Dumnezeu și a cunoașterii lui Dumnezeu. În ființa Lui, Dumnezeu nu este cunoscut de oameni, dar El Se face cunoscut prin lucrările sau energiile Sale acelora care și-au curățit viața de orice întinăciune, s-au lăsat luminați de dumnezeieștile străluciri și au dobândit sfințenia. Această cale a curățirii implică asceză, cu rugăciune, post și lucrarea faptelor bune, a spus Chiriarhul.
Totodată, Ierarhul locului a explicat că primul fragment evanghelic care s-a citit la Sfânta Liturghie (Vindecarea slăbănogului din Capernaum – Marcu 2, 1-12) ne oferă o minunată pildă despre lucrarea faptelor bune. Prietenii paraliticului au rezonat cu durerea lui, i-a durut și pe ei suferința prietenului lor și au făcut tot posibilul să-l înfățișeze Mântuitorului Hristos, depunând nu puțină osteneală ca să-l poarte, să-l urce pe casă, să elibereze locul din acoperiș și să-l coboare pe acolo. Chiar dacă unora dintre cei de astăzi li se pare că empatizează cu cel aflat în durere, că se întristează când văd suferința lui, această empatie nu merge mai departe, până la a face ceva concret pentru el, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a îndemnat pe credincioși să respecte indicațiile autorităților competente, referitoare la regulile de igienă și de protecție în aceste vremuri de propagare a molimei, dar să nu uite de lucrarea rugăciunii, căci adevăratul Tămăduitor al bolilor este Domnul nostru Iisus Hristos.