În Duminica a 21-a după Rusalii (a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Buzău. După slujbă, Chiriarhul locului a sfințit capela cimitirului din zona industrială, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul.

Duminică, 11 octombrie 2020, a fost o zi deosebită pentru credincioșii parohiei buzoiene, deoarece l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a liturghisit în lăcașul de cult de pe strada Lunei, împreună cu un sobor de trei preoți și doi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În predica sa, Ierarhul a reliefat înțelesurile pasajului din Evanghelia după Luca (8, 5-15), în care ne este prezentată Pilda semănătorului.

„Din Sfânta Scriptură a Noului Testament, observăm că Pilda semănătorului este singura dintre toate parabolele pe care a explicat-o Însuși Mântuitorul Hristos, la cererea Sfinților Apostoli, arătând că sămânța este Cuvântul lui Dumnezeu, iar Semănătorul este Dumnezeu-Tatăl sau chiar Dumnezeu-Fiul. Putem spune, așadar, că Dumnezeu-Tatăl, prin trimiterea în lume a Fiului Său, Dumnezeu-Cuvântul, a dorit să-L «semene» pe Acesta în sufletele oamenilor, să-L ofere spre împărtășire tuturor celor care aveau să-L primească și să creadă în El, pentru a sălășlui în sufletele lor și a deveni una cu ei. Dar Semănătorul este și Dumnezeu-Fiul Însuși, întrupat în Persoana Mântuitorului Hristos, Care, timp de trei ani și jumătate cât a propovăduit pe pământ, cutreierând satele și cetățile Țării Sfinte, a căutat, asemenea unui semănător, să sădească în sufletele oamenilor cuvântul despre Împărăția lui Dumnezeu, despre viața veșnică și despre sensul trăirii omului pe pământ, pentru ca aceștia să se străduiască a reface comuniunea cu Dumnezeu, pierdută în Rai de protopărinții noștri, Adam și Eva, și a redeveni fii ai lui Dumnezeu după har. Din nefericire, Mântuitorul Iisus Hristos – aidoma semănătorului din parabolă – a întâlnit tot atâtea categorii de oameni, câte feluri de pământ a aflat sămânța aruncată de semănător. Țarina sau ogorul în care s-a aruncat sămânța este însuși sufletul sau inima omului, care primește sau nu Cuvântul lui Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre motivul sărbătoririi, în Duminica a 21-a după Pogorârea Sfântului Duh, a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, din anul 787.

„În vremea aceea, apăruse o nouă erezie în Răsăritul creștin, numită «iconoclasm», adică lupta împotriva sfintelor icoane, încurajată și susținută de câțiva împărați bizantini, începând cu Leon al III-lea Isaurul și continuând cu Constantin al V-lea Copronimul și Leon al IV-lea Chazarul. Creștinii din Constantinopol și din anumite părți ale imperiului au avut mult de suferit din partea acestor persecutori, care le-au răpit icoanele din case și din biserici, profanându-le în piețe, dimpreună cu cinstitele moaște ale sfinților. Dar Dumnezeu a rânduit lucrurile spre bine și, în anul 787, împărăteasa Irina, cu fiul ei minor, Constantin al VI-lea Porfirogenetul, a convocat un sinod, devenit ulterior Ecumenic, la care au participat 360 de episcopi, pe care îi sărbătorim noi astăzi. Aceștia au hotărât că cinstirea sfintelor icoane se întemeiază pe realitatea Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos. […] De aceea, Sfinții Părinți au îngăduit pictarea Mântuitorului, a Maicii Domnului și a celorlalți sfinți în icoane, cărora noi le aducem doar cinstire, cu tămâieri și lumânări, și nu adorare, deoarece aceasta se cuvine numai lui Dumnezeu”, a afirmat Chiriarhul.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Ciprian a sfințit capela cimitirului din zona industrială a municipiului Buzău (lângă fabrica „Integral”), în urma finalizării lucrărilor de construire, înfrumusețare și împodobire cu icoane a lăcașului de cult, realizate prin efortul preoților din parohiile „Sfântul Ioan Botezătorul”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și Mihai Viteazul, care administrează acest cimitir.