În dimineața zilei de 13 septembrie 2021, la acest început de nou an școlar, preoții Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, Adrian Papuc – secretar al aceleiași protoierii, și Valeriu Chioveanu – paroh al Parohiei Mihălceni, au fost alături de profesorii și elevele Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni din comuna vrânceană Ciorăști.
Această unitate școlară, aflată în subordinea Consiliului Județean Vrancea, asigură instrucție și educație pentru fete cu vârste între 6 și 22 de ani, cuprinse în următoarele niveluri de învățământ: primar, gimnazial și profesional (specializarea confecționer produse textile). Specificul acestei școli constă în faptul că pregătirea și asistența pe care le asigură sunt destinate celor care nu reușesc, din diferite motive, să atingă, temporar sau pe toată durata școlarizării, nivelurile instructiv-educative corespunzătoare vârstei, cerute de învățământul obișnuit.
Festivitatea de deschidere a noului an școlar a început cu oficierea slujbei de Te Deum, după care s-au rostit alocuțiuni.
În cuvântul adresat elevelor, doamna profesoară Nina Maftei – directorul acestui centru școlar, a spus următoarele: „Să nu uitați pe sfătuitorii sufletești care, cu duhul blândeții, vă îndeamnă să fiți ascultătoare, bune, cinstite, cu spirit de înțelegere față de colege. Să fiți deschise spre tot ce este bun, frumos, înălțător, folositor, pentru a ajunge oameni desăvârșiți, spre bucuria și mângâierea părinților voștri și mândria noastră, a dascălilor. Vă doresc tuturor sănătate, înțelepciune și un nou început bun”.
Din partea Ministerului Afacerilor Interne au participat domnii inspectori Cristian Tomulescu și Gabriel Caragea, care au dat citire mesajului domnului ministru Lucian Bode.
În încheiere, părintele protopop Oscar Frunză, a menționat: „Formarea fiecăruia dintre noi presupune mai multe astfel de momente. Nostalgia copilăriei și a adolescenței este strâns legată de emoțiile și bucuria specifice începutului de an școlar. O școală de fete – pentru mine, absolvent al unei școli de băieți – înseamnă educație ancorată în tradițiile învățământului românesc. Sunt convins că, după cum arată școala dumneavoastră, activitatea desfășurată aici beneficiază de cele mai moderne mijloace. Cadrele didactice și personalul auxiliar, dacă au optat pentru o activitate ce presupune cerințe speciale, împlinesc cu devotament nu doar un rost social, ci lucrează, cu credință în Dumnezeu, la plămădirea destinelor celor pe care Mântuitorul îi numea «foarte mici, frați ai Mei». Toate acestea sunt premisele unei activități care, poate, nu va arăta lumii cât suntem de grozavi, dar va dovedi, cu siguranță, că suntem oameni, ceea ce nu este deloc puțin lucru”.
Cele 95 de fete, înscrise în programul educativ al acestei școli, au primit dulciuri, rechizite și produse de igienă personală. Darurile pentru elevele din ciclul primar au venit din partea Parohiei Mihălceni, comuna Ciorăști, cele primite de elevele de gimnaziu au fost oferite de către părintele Lucian Gârneață, de la Parohia Jiliște, comuna Slobozia Ciorăști, și cele pentru domnișoarele de la clasele de profesională au fost acordate de Protoieria Focșani II.
Pr. Oscar Frunză
Protopop al Protoieriei Focșani II