Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Muzeul Bisericesc Eparhial din municipiul Buzău a găzduit vineri, 23 septembrie 2022, simpozionul cu titlul Sfântul Antim Ivireanul. Contribuții medievale la desăvârșirea limbii române unitare, organizat de Asociația „Forum Art” Buzău.
La eveniment a participat un public avizat, interesat de tema propusă, din care au făcut parte clerici, profesori, juriști, intelectuali din diverse domenii, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” și de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din Buzău.
Simpozionul a urmărit abordarea activității tipografice a ierarhului cărturar, o inestimabilă contribuție la afirmarea și desăvârșirea limbii românești unitare. Pe acest fundal, într-un cadru îmbogățit de o expoziție de texte vechi prezentată de personalul muzeului, plus prezentarea unei picturi inedite pe lemn, realizată de iconarul Mihai Dumitru, trecut la cele veșnice, înfățișându-l pe sfântul ierarh martir, s-a discutat despre carte în general, despre cartea bisericească în special, despre rolul tiparului în răspândirea ideilor în limba română scrisă și despre afirmarea unui limbaj bisericesc unitar. S-au evocat, în același context, contribuțiile editoriale ale lui Dimitrie Cantemir în Moldova și ale diaconului Coresi în Transilvania.
Au prezentat alocuțiuni prof. dr. Gheorghe Tarara, pr. prof. dr. Marius Ciobotă și scriitorul Ștefan Iovan. Referirile biografice cu privire la Sfântul Antim Ivireanul au fost sumare, însă au fost remarcate geniul acestuia și însemnătatea timpului cât a stat sub protecția Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, după eliberarea sa din robie. Întâlnirea cu Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a fost providențială pentru amândoi, lucru confirmat de proiectele culturale de anvergură nemaiîntâlnită în istoria Țării Românești. Până și sfârșitul lor a fost identic, fiind uciși de otomani, ca martiri ai dreptei credințe.
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, a tipărit 63 de cărți, majoritatea în limba română, a lăsat două manuscrise, unice prin forma de exprimare: Chipuri ale Vechiului și Noului Testament și Didahii (predici), ambele prezentând dovada unei culturi care se deschide cu aceeași ușurință credinței, dar și filosofiei, istoriei sau literaturii.
Prof. Ștefan Iovan
Președinte Asociația „Forum Art” Buzău