Biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Râmnicu Sărat a fost sfințită duminică, 15 octombrie 2023, după încheierea lucrărilor de renovare și înfrumusețare. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Ierarhul locului a sfințit exteriorul lăcașului de închinare prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, apoi a târnosit Sfânta Masă din Altar și a binecuvântat pictura interioară. După rânduiala de sfințire a bisericii, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor format din: pr. paroh Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, directorul Serviciului Colportaj al Eparhiei, pr. Cristian-Mihail Iordache, slujitor la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat, precum și alți clerici. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
În omilia duminicală, Chiriarhul a explicat semnificațiile pasajului evanghelic care redă Pilda semănătorului (Luca 8, 5-15), precizând că, prin rostirea cuvintelor: „Cine are urechi de auzit să audă” (Luca 8, 8), Mântuitorul Iisus Hristos a avut în vedere nu doar simpla auzire, ci mai ales receptarea, asimilarea și dezvoltarea cuvântului dumnezeiesc adresat omului în diversele împrejurări ale vieții.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. paroh Cristian Asănache i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru purtarea de grijă și slujire, dăruindu-i o icoană a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. De asemenea, cântărețul bisericesc al parohiei, dl Adrian Enache, a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, o carte de rugăciuni și o icoană.
Biserica a fost ridicată din temelie între anii 1895-1905, prin implicarea preotului Neculai Damian, cu sprijinul enoriașilor. La inițiativa și prin strădania actualului paroh, ajutat de credincioșii din parohie, în perioada 2016-2023, s-au realizat următoarele lucrări de renovare a lăcașului de rugăciune: rezidirea Sfintei Mese și a proscomidiarului, confecționarea unor ancadramente din lemn în jurul ferestrelor Sfântului Altar și dotarea lor cu vitralii, restaurarea catapetesmei și a picturii din ocnițele de pe exteriorul zidurilor, refacerea pardoselii și placarea acesteia cu marmură, dotarea sfântului lăcaș cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice.