La Liceul Pedagogic „Spiru Haret“ din Buzău a avut loc, marţi, 15 septembrie 2015, consfătuirea anuală a preoţilor şi profesorilor laici care predau disciplina Religie în unităţile de învăţământ buzoiene. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Au participat Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, Prof. Robert Roşioru – inspector de Religie pe judeţ, şi Dl Ioan Şolea – preşedintele Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ din Buzău. La întâlnire au fost invitaţi şi protoiereii Protopopiatelor Buzău I, Buzău II, Pătârlagele şi Râmnicu Sărat.
În cadrul şedinţei, au fost evidenţiate diferite aspecte din anul şcolar 2014-2015 şi s-au stabilit priorităţile pentru noul an şcolar. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea îmbunătăţirii orei de Religie şi a colaborării dintre părinţi, profesori şi preoţii din parohii.
„Aflându-ne la începutul anului şcolar, era firesc să fie abordate la această întâlnire teme legate de misiunea profesorului de Religie în şcoală şi cu toţii am apreciat că este necesară o creştere calitativă a actului educaţional. Se impune mai multă disciplină, iar profesorii de Religie trebuie să fie exemple atât pentru colegii lor, cât mai ales pentru elevii din şcoală, care, la ora de Religie, au nevoie să îşi înţeleagă sensul vieţii, pentru că astfel au posibilitatea să dobândească trăsăturile necesare formării unui caracter puternic, de om sănătos din toate punctele de vedere“, a declarat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.
O întrunire similară s-a desfăşurat, miercuri, 16 septembrie, şi în municipiul Focşani, cu profesorii de Religie din judeţul Vrancea. Şedinţa a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Alături de ierarh, au mai fost prezenţi Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial în cadrul Sectorului Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, Prof. Mihaela Enache – inspector de specialitate, Dna Corina Săcrieru – vicepreşedinte al Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ Vrancea, şi protoiereii Protopopiatelor Focşani I, Focşani II şi Panciu.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian le-a mulţumit profesorilor pentru implicarea lor în formarea tinerilor, într-un context din ce în ce mai nefavorabil orei de Religie. Totodată, i-a îndemnat să dea dovadă în continuare de un real devotament în misiunea lor de a face educaţie religioasă în şcoli.
„În mod deosebit, s-a făcut o evaluare a activităţii profesorilor de Religie, apoi, a preoţilor din parohii şi a contribuţiei părinţilor elevilor, care, în primăvara acestui an, au trebuit cu toţii să se mobilizeze, în aşa fel încât să-şi poată exprima opţiunea pentru ora de Religie, în cazul copiilor lor. Am apreciat faptul că a existat o strânsă cooperare între Asociaţia «Părinţi pentru Ora de Religie» Vrancea, părinţii protoierei din acest judeţ şi preoţii de la parohii. Profesorii de Religie şi-au dat seama că este nevoie să se implice, cu mai multă responsabilitate, pentru ridicarea calitativă a actului educaţional, pentru a face cât mai atractivă şi folositoare ora de Religie“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
Scopul acestor întâlniri a fost analizarea activităţilor educaţionale şi de formare religioasă a copiilor din anul şcolar ce s-a încheiat şi prezentarea proiectelor didactice şi misionare pentru noul an.