Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în zilele de 1 și 2 iulie 2024, Protoieria Pătârlagele, prin implicarea parohiilor Siriu și Valea Nehoiașului, a organizat o excursie gratuită în Ardeal pentru un grup de 31 de elevi din cele două parohii, care au participat la proiectele catehetice desfășurate în acest an. Ei au fost însoțiți de pr. Ciprian Silivestru-Dinu și pr. George Dascălu, de la Parohia Siriu, respectiv de pr. Daniel Ene, de la Parohia Valea Nehoiașului.

Itinerariul a început în zori și primul popas l-a constituit Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Față” din localitatea Sita Buzăului, județul Covasna, o vatră monahală deosebită și căutată de numeroși pelerini de pe ambii versanți ai Carpaților de Curbură, dar și din alte zone ale țării. După ce ne-am închinat și rugat în cele două biserici ale așezământului călugăresc, maica stareță Loida ne-a prezentat istoria mănăstirii, apoi a adresat un cuvânt de folos copiilor, cărora le-a dăruit iconițe și dulciuri.

A urmat Mănăstirea rupestră Șinca Veche din județul Brașov, unde, pe dealul Pleșu, am putut admira o ctitorie nouă pe un loc străbun, binecuvântat de Dumnezeu, datorită ostenelii și rugăciunii săpate în piatră de către călugării care s-au nevoit aici, în timpul prigoanei religioase din Ardeal, din secolul al XVIII-lea. Vizitând așezământul monastic de la Șinca Veche, liniștea acestui loc a luminat și împăcat sufletele tuturor celor care ne-am rugat cu credință.

Deplasarea a continuat cu vizitarea Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus din același județ, un loc în care elevii au aflat despre viața și mucenicia Sfinților Brâncoveni, dar și despre marii părinți duhovnicești Arsenie Boca și Teofil Părăian.

Următorul popas l-am făcut la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Cârțișoara, situată la aproximativ 6 km sud de comuna Cârțișoara, județul Sibiu, într-un mic luminiș de la poalele Munților Făgăraș, în vecinătatea drumului „Transfăgărășan”. Aici am fost întâmpinați de câteva maici care se nevoiesc cu dragoste în viața cea călugărească și care au oferit sfaturi prețioase copiilor ce le-au călcat pragul.

Ajunși în municipiul Sibiu, copiii au făcut un tur pietonal prin centrul orașului, cu o oprire la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, ce prezintă caracteristicile unei bazilici bizantine, fiind o copie la scară redusă a fostei Catedrale „Sfânta Sofia” din Constantinopol. La sfârșitul primei zile a excursiei ne-am cazat la un hotel din oraș și am luat cina.

Dimineața, după micul dejun, copiii și însoțitorii lor au pornit la drum spre Cetatea Sighișoara din județul Mureș, unde au admirat cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania și, totodată, cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere.

Călătoria a inclus și vizitarea Mănăstirii „Sfântul Dimitrie” – Sighișoara, care se distinge prin deschiderea față de credincioșii ce îi calcă pragul. Figura luminoasă a starețului Ghelasie, tinerețea obștii, frumusețea slujbelor, mulțimea florilor și cadrul natural în care este amplasată mănăstirea sporesc an de an numărul pelerinilor care găsesc aici o atitudine deopotrivă înțelegătoare și riguroasă, înrădăcinată în tradiția spiritualității ortodoxe.

Pe drumul de întoarcere, beneficiarii au făcut un ultim popas la Cetatea Rupea, o cetate țărănească cu patru zone întărite cu turnuri poligonale. Aceasta a fost modificată în timp, prin adăugarea a două curți interioare și a trei turnuri de apărare. Fortăreața este construită pe trei incinte, și anume: cetatea de sus, care este și cea mai veche construcție, cuprinzând fântâna adâncă de 50 m, și cele mai recente extinderi, printre care și Turnul Slăninii, specific comunităților săsești.

În final, copiii s-au arătat recunoscători față de Dumnezeu și față de organizatori pentru aceste popasuri duhovnicești și culturale, în cadrul cărora s-au bucurat de măreția lăcașurilor de rugăciune și de frumusețea plaiurilor transilvănene.

Pr. George Dascălu

Parohia Siriu

Protoieria Pătârlagele