Credincioșii Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul Micro III al municipiului Buzău au sărbătorit sâmbătă, 14 septembrie 2024, hramul bisericii lor. În această zi de mare praznic, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult, trecuți la cele veșnice.

Soborul slujitorilor a fost alcătuit din: protos. Veniamin Anghel, exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău, pr. Alin-Leontin Balica, consilier eparhial, pr. paroh Constantin Cățoi, pr. Cătălin Haralambie, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Buzău, pr. pensionari Gheorghe Banu, Radu Ilie și Ioan Tudor, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

Predica a fost rostită de Chiriarhul locului, care a amintit evenimentele ce au stat la baza instituirii sărbătorii din 14 septembrie, evidențiind semnificațiile Sfintei Cruci.

„În Antichitate, crucea era un obiect de tortură, folosit doar pentru pedepsirea răufăcătorilor, îndeosebi la popoarele orientale, dar și la romani, motiv pentru care cel spânzurat pe lemn era considerat blestemat (cf. Deuteronomul 21, 23). Nu Mântuitorul Hristos a fost Cel dintâi răstignit pe cruce și nici ultimul. Până la El, muriseră prin crucificare foarte mulți oameni, deoarece la supliciul provocat prin această metodă, în care mâinile și picioarele erau legate pur și simplu de cele două brațe sau erau pironite pe ele prin baterea unor cuie, un lucru era cert: viața se scurgea încet‑încet din trupul deshidratat și vlăguit de putere, iar moartea survenea foarte lent. Contemporanii Mântuitorului, neînțelegându‑I identitatea dumnezeiască și rostul venirii Sale în lume, deși le‑a dovedit de atâtea ori că El este Mesia Cel vestit de profeți, au ajuns să‑L urască atât de mult, încât s‑au gândit să‑L trimită la moarte tocmai prin metoda cumplită și rușinoasă a crucificării. Dar datorită Jertfei Sale de bunăvoie pe Crucea Golgotei, aceasta s‑a transformat din element de tortură și de batjocură în altar sfânt și sfințitor. Pe Crucea respectivă s‑a vărsat sânge dumnezeiesc, care a spălat păcatele tuturor oamenilor, de la început și până la sfârșitul veacurilor”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.