„În toată perioada Postului, accentul se pune pe pocăință, pe rugăciune și pe milostenie”, a afirmat miercuri seară, 4 martie 2020, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Aceste cuvinte au fost rostite de Înaltpreasfinția Sa la finalul slujbei Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit a treia parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a explicat că fiecare dintre noi se regăsește în postura oamenilor păcătoși din Vechiul și Noul Testament, pomeniți în cântările Canonului cel Mare.
„Ne situăm în postura tuturor celor care au greșit înaintea lui Dumnezeu, începând cu Adam și continuând cu Cain și cu toți ceilalți care s-au îndepărtat de Părintele ceresc, iar mulți dintre ei nu s-au pocăit. Numai că Sfântul Andrei Criteanul ne aduce în fața ochilor și exemple de păcătoși care s-au pocăit și s-au îndreptat. Și ați auzit făcându-se referire la vameșul din parabolă, la femeia canaaneancă, cea care se ruga pentru fiica ei, spunând: „Doamne, ajută-mă!” (Matei 15, 25), de asemenea, la femeia cea păcătoasă, care a uns cu mir de mare preț picioarele lui Iisus înainte de răstignire, și la tâlharul de pe cruce, care, într-o clipită, a avut puterea să se pocăiască. Deși acesta făcuse multe răutăți și chiar crime, totuși, prin puterea pocăinței sale, a reușit să redeschidă ușile Raiului închise de demult. La aceste exemple suntem îndemnați să medităm cu toții în timpul Postului”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.
„Să ne facem o autoevaluare și să purcedem la lupta cu noi înșine, cu patimile care ne împresoară și cu ispitirile din afară. Cu scop săvârșim acest exercițiu duhovnicesc? Ca să devenim mai buni, pentru că, în toată perioada Postului, accentul se pune pe pocăință, pe rugăciune și pe milostenie, toate având ca temelie credința cea dreaptă în Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat”, a mai adăugat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
Răspunsurile la strană au fost oferite de psalții Catedralei Voievodale și de membri ai Corului Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.