În perioada 15 februarie – 15 aprilie 2024, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat organizează o serie de activități în cadrul Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă, dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. Acestea sunt desfășurate de către grupul de cateheză, format la Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian” al parohiei, sub coordonarea părintelui paroh Nicolae Cane și a doamnelor profesoare Mariana Tudor și Mihaela Cane.
Obiectivele proiectului parohial înscris în concurs, cu titlul Iisus Hristos – Doctorul Cel minunat și Sfinții tămăduitori, sunt următoarele: cunoașterea adevărurilor de credință și punerea lor în practică prin acțiuni și fapte izvorâte din iubirea de Dumnezeu și de aproapele; identificarea unor modalități prin care creștinii de astăzi se pot apropia de omul aflat în suferință, după modelul arătat de Mântuitorul Iisus Hristos în Sfânta Scriptură; consolidarea solidarității dintre oameni în comunitatea parohială.
În acest sens, copiii au participat la mai multe cateheze, realizate pornind de la planul-cadru oferit de organizatorii Concursului Național Catehetic, apoi au adus, pe rând, completări din viața de zi cu zi și au citit pasaje din Sfânta Scriptură care relatează vindecările săvârșite de Mântuitorul Hristos asupra oamenilor bolnavi.
Ei au luat parte și la o masă rotundă cu tema „Sindromul singurătății”, invitată fiind doamna Ligia Milea, medic chirurg pediatru în cadrul Spitalului Județean Buzău. Doamna doctor le-a vorbit copiilor despre singurătatea fizică și cea emoțională, explicându-le că aceste stări pot afecta comportamentul persoanei suferinde. Deși lumea de astăzi consideră că folosirea noilor tehnologii facilitează contactele sociale, totuși, atât vârstnicii, cât și tinerii se simt singuri. Interpretând cuvintele Sfintei Scripturi, teologia ortodoxă învață că omul este o ființă socială, relaționară, iar adevărata sa împlinire se dobândește în comuniune. Sfântul Ioan Gură de Aur, referindu-se la importanța prietenilor în viața creștinului, afirmă că o prietenie e ca o floare care, oriunde s-ar afla, dăruiește parfumul ei – darul prieteniei. În încheiere, cei prezenți au avut un dialog interactiv cu doamna doctor, primind sfaturi constructive.
Sub îndrumarea doamnei profesoare Mariana Tudor, copiii au fost implicați într-o altă activitate cu tema „Suferința mă apropie de Dumnezeu?”. Aceștia au realizat un chestionar, răspunzând la diferite întrebări: ce știm despre suferință?, Care trebuie să fie atitudinea noastră în fața suferinței?, Care sunt beneficiile suferinței?. La sfârșitul activității, membrii grupului de cateheză, însoțiți de pr. Nicolae Cane și de profesorii coordonatori, au poposit la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, unde au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi înaintea raclei ce adăpostește moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Cu această ocazie, părintele paroh le-a vorbit copiilor despre viața și minunile Sfântului Nectarie.
Una dintre dorințele grupului catehetic a fost aceea de a merge în vizită la oameni suferinzi din comunitatea parohială. În cadrul acestui demers, au fost vizitate zece persoane, cărora li s-au citit rugăciuni de sănătate și care au fost unse cu ulei sfințit la Taina Sfântului Maslu, primind în dar fructe, dulciuri, icoane cu Sfântul Ierarh Nectarie și Sfântul Ioan Rusul, dar și cărți de rugăciuni.
În prezența credincioșilor din parohie, a fost organizată conferința „Alimentația sănătoasă: principii, beneficii și sfaturi practice”, având ca invitat pe doamna Florentina Baciu Florescu, medic de familie. Doamna doctor a vorbit despre obiceiurile alimentare care au un rol important în păstrarea unei sănătăți optime și în prevenirea a numeroase afecțiuni. Alimentația dezechilibrată este una dintre cauzele creșterii numărului de persoane care suferă de diverse boli, acest lucru fiind tot mai vizibil în lume. O dietă sănătoasă reprezintă un aliat puternic în lupta cu mai multe afecțiuni, însă creșterea producției mâncării procesate, urbanizarea rapidă și schimbarea stilurilor de viață au condus, inevitabil, la modificarea obiceiurilor alimentare corecte. De asemenea, toți participanții au fost sfătuiți să consume regulat legume, fructe, verdețuri și să respecte postul.
Activități asemănătoare ale grupului de cateheză al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat vor continua în toată această perioadă, până la sărbătoarea Învierii Domnului.
Pr. Nicolae Cane
Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Râmnicu Sărat
Protoieria Râmnicu Sărat