În zilele de 10-11 aprilie 2021, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat activități educaționale în cinci parohii din Eparhie, care au implicat copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani. Astfel, în Parohiile Buda Crăciunești, Jitia de Sus și Neculele a fost realizat atelierul pentru copii Voievozi români, având drept temă copilăria Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, iar în Parohiile Pogonele, Varnița și Jitia de Sus s-au desfășurat training-uri pentru adolescenți.

Activitățile s-au derulat prin eforturile comitetelor parohiale, ale următorilor formatori: psihologul Gina Cucu, doamna preoteasă Cristina Rotărescu și teologul Valentin Iamandi, ale profesorilor de Religie Gabriel Trestianu și Petre Potop, precum și prin bunăvoința preoților parohi Pavel Macovei, Ciprian Rotărescu, George Dima, George Drogeanu și Nicolae Potop.

„Personal, am realizat două ateliere și sunt extrem de recunoscătoare Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru că a binecuvântat acest proiect dedicat copiilor și adolescenților din parohiile Eparhiei”, a spus doamna Ana Săcrieru, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, care a subliniat, totodată, că, „într-o lume a virtualului, într-o lume în care ceea ce se pretinde a fi școală nu seamănă deloc cu învățătura la care are dreptul fiecare copil, este crucial să facem ceva pentru copiii noștri, pentru copiii de azi care sunt creștinii de mâine, până nu este prea târziu, până când văduvirea lor de informații esențiale pentru dezvoltarea lor firească nu va lăsa goluri de neacoperit pentru viitorul lor ca adulți. Noi, doamnele din Biserică, adică membrele Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, nu vrem ca populația de mâine (cei care, astăzi, sunt școlari) să fie străină de cultura și civilizația românească, de elemente de bază ale culturii generale, să fie, așadar, o populație de consum, ruptă generațional de continuitatea luminată a poporului român. Ar fi devastator pentru noi ca popor, dar și profund nedrept pentru ei, cei care, astăzi, sunt copii și adolescenți”.

În prima lună de implementare a proiectului educațional pentru copii și adolescenți, s-au organizat activități săptămânale și bilunare în șase parohii, orice comunitate parohială preocupată de dezvoltarea copiilor și adolescenților fiind invitată să participe.

Reamintim că Asociația Femeilor Ortodoxe, în parteneriat cu Asociația „Platforma civică Împreună”, derulează, la nivelul Eparhiei, trei proiecte educaționale pentru copiii și tinerii din parohii: atelierul de povești românești, dedicat copiilor cu vârste mai mici, atelierul Voievozi români, adresat copiilor cu vârste între 7 și 12 ani, și un training destinat adolescenților, cu titlul Un training despre tine însuți. Acesta din urmă cuprinde un set de 7 module: „Valori”, „Comunicare”, „Învățare”, „Roluri în grup și Conflict”, „Emoții”, „Inteligență emoțională” și „Stimă de sine”.

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei desfășoară aceste activități în virtutea scopului statutar subsumat inclusiv misiunii educative în societate.