În zilele de 27 și 28 aprilie 2023, la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din municipiul Buzău, s-a desfășurat un eveniment aniversar dedicat împlinirii a 185 de ani de la întemeierea instituției de învățământ buzoiene.
Programul evenimentului a început joi dimineața prin oficierea, în curtea colegiului, în prezența conducerii școlii, a profesorilor, elevilor și invitaților, a unei slujbe de Te Deum, urmată de Parastasul pentru ctitorii, directorii și profesorii școlii care au trecut la cele veșnice. Din soborul slujitorilor au făcut parte, ca delegați ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, și pr. prof. dr. Marius Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II.
Prima școală din urbea Buzăului a fost Școala Națională, unde a funcționat ca profesor chiar viitorul Episcop Dionisie Romano (1865-1873), însă, pentru a asigura viitorii învățători destinați școlilor sătești care urmau să apară în toate localitățile, a fost nevoie de pregătirea acestora în cadrul Școlii Normale – echivalentul de astăzi al unei școli cu profil pedagogic. În orașul Buzău, aceasta din urmă s-a deschis la data de 29 aprilie 1838, pe lângă Școala Națională, prin hotărârea luată de Eforia Școalelor, sub conducerea lui Petrache Poenaru.
În cuvântul adresat celor care au asistat la slujbele dedicate acestei aniversări, pr. cons. Dan Necula a evocat rolul pe care l-a avut Episcopul Dionisie Romano în evoluția învățământului public buzoian.
„Tânărul ierodiacon Dionisie se străduia să le ofere elevilor săi cele mai bune condiții pentru a învăța și, cu ajutorul renumitului Episcop Chesarie al Buzăului, a construit două clădiri pentru școală și un cămin pentru învățătorii din județ – primul de acest fel din Țara Românească. Până în 1837, Școala Națională, numită în acea vreme și «începătoare» sau «publică», funcționa cu 3 clase, ulterior organizându-se și cea de a patra, iar – după cum bine știm – din anul 1838, va apărea și Școala de candidați de învățători. Un sfat deosebit de important rămas nouă de la Dionisie Romano, actual și astăzi, este acela în privința colaborării școlii cu părinții elevilor, pentru ca, astfel, educația să fie eficientă: «Ca școlile să își poată dobândi scopul lor, nu este de ajuns ca părinții să își trimită copiii la școală – numai ca să scape de dânșii –, ci trebuie să îi încurajeze, prin orice chip, la învățătură». În acest sens, introduce și un mijloc de comunicare cu părinții: carnetul de corespondență”, a afirmat părintele Dan Necula.
Manifestările din cadrul evenimentului organizat de colegiul buzoian au continuat, în cele două zile, cu mesaje și alocuțiuni din partea invitaților, conferințe, prelegeri și o „cafenea literară”. Conducerea școlii a apreciat faptul că rolul determinant la întemeierea școlii a aparținut unui slujitor al Bisericii, iar tradiția legăturilor firești dintre Școală și Biserică este, și astăzi, una vie.