În anul 2018, proclamat de Patriarhia Română ca An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, activitatea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost încununată cu multe realizări pe plan cultural-educațional și social-filantropic.

Activitatea cultural-educațională

Sectorul Cultural-educațional a inițiat și implementat, în 2018, o serie de proiecte, evenimente și activități specifice, în cadrul Programului eparhial pentru tineret Cuvântul care unește, structurat pe tematica omagială și comemorativă.

În privința învățământului de stat din cele două județe și a învățământului religios în special, cei 82 de olimpici naționali buzoieni și vrânceni din 2017 au fost premiați cu suma totală de 22.800 de lei, iar pentru laureații din Buzău, la Olimpiada de Religie, s-a alocat, diferențiat, suma de 5.300 de lei, alături de cărți de rugăciuni și alte obiecte bisericești.

În relația cu Asociația Profesorilor de Religie „Proreligo” Buzău, respectiv cu Asociația Profesorilor de Religie „Cuvânt și faptă” Vrancea, a fost facilitată formarea continuă a 50 de profesori de Religie și de alte discipline, prin organizarea gratuită a cursului Vindecarea traumei, edițiile a III-a și a IV-a, furnizat de formatori de prestigiu de la Societatea Biblică Internațională din România, în lunile mai și noiembrie, la Buzău.

Cât privește învățământul teologic liceal, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, prin grija directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, s-au continuat investițiile în construirea și amenajarea de vestiare, grupuri sanitare și pardoseală cu granit, în noul imobil al sălii de sport, în sumă totală de 1.104.597 de lei, dar și acordarea de burse de studiu și sociale, în cuantum total de 35.244 de lei. În perioada 28 august-3 septembrie, la Centrul de agrement Sulina, județul Tulcea, a fost organizată o tabără estivală de tineret pentru 20 de elevi și studenți din Buzău și Vrancea. De asemenea, elevii premianți și voluntari în proiectele educative au beneficiat de o vizită culturală la București, iar elevii seminariști au primit premii în cărți și alte facilități. Corul Seminarului buzoian a susținut, în data de 2 decembrie, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, recitalul vocal-simfonic Copiii Centenarului, alături de Orchestra Liceului de Arte „Margareta Sterian”, Corul Școlii Gimnaziale nr. 7 din Buzău și Grupul Vlaho-Bizantin al Eparhiei.

Activitățile cu tineretul au cuprins spectacole de teatru, mobilități europene și naționale, concursuri, precum și alte proiecte educaționale, după cum urmează: piesele de teatru Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste (Râmnicu Sărat – 19 martie, Focșani – 20 martie) și Ziditori ai Marii Uniri (Focșani – 3 decembrie); proiectul european cu titlul IYOUME Stop Human Trafficking (Valetta, Malta – 23  iunie-1 iulie); concertul de colinde și cântece patriotice Dar Sfânt de Centenar, susținut de membrii Coralei Ortodoxe Mixte „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, la Castellon de la Plana, Spania (6 decembrie); șase vizite culturale la București pentru copiii implicați în concursurile eparhiale și în activitățile parohiilor; tabăra de vară Tradiție și noutate, faza eparhială, care a reunit 30 de tineri buzoieni și vrânceni, la Sângeroz-Băi, județul Bistrița-Năsăud (30 iulie-5 august); coordonarea grupului de 80 de tineri participanți la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu (6-9 septembrie); etapa eparhială a Concursului Național Cultural-Artistic Unirea: libertate și unitate (Buzău – 2 mai); concursul de scriere de eseuri și articole științifice Cuvântul care unește, dedicat temelor omagiale și comemorative; donarea unui număr de 34 de pătuțuri Secției Pediatrie a Spitalului Județean Buzău, alături de Grupul de Firme Eximprod – prin Centrul Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” din Buzău, contribuția financiară din partea Centrului Eparhial, precum și a Protoieriilor Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat fiind de 35.200 de lei; proiectul de educație parentală Școala familiei (martie-iunie 2018); colocviul de educație non-formală cu tema Lumea se schimbă! Noi? (Buzău – 29 noiembrie); proiectul pentru catehizare parohială intitulat Crăciunul strămoșesc, implementat în perioada 14 noiembrie-25 decembrie, în 178 de parohii; realizarea Agendei Tânărului Ortodox pentru anul 2019, în 1000 de exemplare.

Anul omagial-comemorativ 2018 a fost marcat și printr-o serie de manifestări cultural-duhovnicești, conferințe, concerte și recitaluri de colinde și cântări religioase, folclorice și patriotice, dintre care amintim: inaugurarea Librăriei Ortodoxe „Preot Gabriel Cocora”, de la etajul I al clopotniței Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, urmată de lansarea noului volum al Pr. Alexandru Pripon – secretar eparhial, cu titlul Printre rânduri – pași prin istorie (11 octombrie); evocarea Părintelui Arsenie Papacioc și a Părintelui Petroniu Tănase, prin lansarea cărții Părinții mei duhovnicești – mărturii și trăiri, scrisă de Ierodiaconul Iustinian Stoica, de la Sfântul Munte Athos (Buzău – 7 noiembrie); concertul de muzică religioasă și patriotică din ziua hramului Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, susținut de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” (17 mai); concertul tradițional de colinde, susținut de Corala Mixtă „Nicolae Lungu” a Catedralei Patriarhale din București și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău (23 decembrie).

În cadrul Editurii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, au văzut lumina tiparului revista eparhială Glasul Adevărului, Cartea de rugăciuni, Agenda ortodoxă 2019, Calendarul creștin ortodox 2019, precum și alte lucrări de interes bisericesc.

Centrul Eparhial a făcut donații de carte către școlile din județele Buzău și Vrancea, pentru premierea tuturor elevilor, la sfârșitul anului școlar, fiind achiziționat volumul Vulturul rănit. Viața Sfântului Grigorie Teologul (de Stelianos Papadopoulos).

Activitatea social-filantropică

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin instituțiile de asistență socială aflate în subordinea sa și prin toate unitățile bisericești din cuprinsul ei, a avut ca obiectiv general ajutorarea copiilor defavorizați, a oamenilor vârstnici, bolnavi sau fără adăpost, a persoanelor cu handicap, precum și a altor categorii sociale. Dintre proiectele social-filantropice desfășurate anul trecut menționăm: sfințirea paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Meletie” din vecinătatea Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului”, destinat persoanelor cu deficiențe de auz din județul Buzău (12 februarie); inaugurarea noului spațiu al Cantinei sociale „Filantropia” din curtea Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău (17 mai), care deservește zilnic 140 de beneficiari selectați din toate categoriile defavorizate, prin implicarea celor 26 de parohii din municipiu; inaugurarea Ceainăriei Culturale, de la parterul clopotniței Catedralei „Înălțarea Domnului” (30 august); continuarea programului de sprijinire a persoanelor nevoiașe, prin folosirea bonurilor sociale; oferirea de ghiozdane și rechizite, la început de an școlar, unui număr de 150 de copii din parohii sărace și centre de plasament; acordarea a 15 burse sociale pentru elevi și studenți cu rezultate bune la învățătură, dar cu posibilități financiare reduse; sprijinirea persoanelor cu dizabilități locomotorii din 78 de parohii buzoiene, în baza parteneriatului încheiat cu Fundația Motivation România; organizarea unei campanii de prevenție și educație stomatologică pentru 247 de copii din mai multe comunități rurale izolate din județul Buzău, la inițiativa preotului de caritate de la biserica Spitalului Județean Râmnicu Sărat (15 octombrie-13 noiembrie); campania umanitară O cutie pentru un zâmbet, derulată de același preot de caritate, prin care 330 de copii au primit rechizite, haine, dulciuri, produse de igienă personală și jucării (14 noiembrie-25 decembrie); organizarea unei colecte în bani, la nivelul parohiilor din cuprinsul Eparhiei, în urma căreia familiile îndoliate, răniții și cei rămași fără adăpost din cauza incendiilor catastrofale din Grecia, de la sfârșitul lunii iulie, au primit suma de 188.987 de lei.

Centrul de pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – aflat în subordinea Sectorului Social-filantropic și misionar – a organizat, în anul 2018, 163 de pelerinaje – 123 interne, 27 externe și 13 sociale, la care au participat 5.127 de persoane. Tot prin Centrul de pelerinaje, peste 4000 de clerici și credincioși buzoieni și vrânceni au ajuns duminică, 25 noiembrie, în Capitală, pe Dealul Arsenalului, unde au participat la un moment istoric: sfințirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului, singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite.

O componentă importantă a activității social-filantropice a constat în ajutoarele financiare și materiale (alimente, îmbrăcăminte, medicamente, produse igienico-sanitare, materiale de construcții) oferite de Centrul Eparhial, protoierii și parohii unui număr de 58.112 beneficiari. Prin urmare, pentru acțiunile și programele sociale, Centrul Eparhial a cheltuit suma de 1.262.883 de lei, iar cele șapte protoierii, 600 de parohii și asociațiile și fundațiile care funcționează în cadrul acestora, suma de 3.854.547 de lei, adică un total de 5.117.430 de lei.

În încheiere, dăm slavă lui Dumnezeu și mulțumim tuturor celor care au sprijinit Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în multiplele sale activități din anul 2018 cu spirit de jertfelnicie, cu credință și cu dragoste față de Mântuitorul nostru Iisus Hristos și față de semeni.