Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a slujit duminică, 24 februarie 2019, în Parohia Vispești din județul Buzău. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Înălțarea Domnului” din localitate, în prezența enoriașilor, dar și a altor credincioși din împrejurimi.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul slujitor s-au aflat: Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Protos. Dionisie Constantinescu – Mănăstirea Poiana Mărului, Pr. Alexandru-Paul Bârsan – paroh al Parohiei Vispești, precum și alți clerici invitați.

Pornind de la textul evanghelic al Parabolei Întoarcerii Fiului risipitor (cf. Luca 15, 11-32), Chiriarhul Buzăului și Vrancei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat necesitatea pocăinței, a schimbării vieții noastre și a întoarcerii spre Dumnezeu.

„Ori de câte ori săvârșește păcatul, omul nu se gândește la Dumnezeu; face abstracție de prezența Părintelui ceresc în viața lui. Momentul acela reprezintă exact atitudinea fiului risipitor din Evanghelie, dorul de ducă sau de aventură, dorul de a pleca în țara îndepărtată a păcatului. Iar această țară îndepărtată nu trebuie să ne-o imaginăm geografic, pentru că noi, aici și acum, putem să fim departe de Dumnezeu, când lăsăm mintea să călătorească fără rost”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.

„Lui Dumnezeu Îi place să fim ascultători, împlinitori ai poruncilor Sale. Dacă din diferite pricini, cu știință sau fără știință, încălcăm voia Lui, să ne străduim să ne întoarcem asemenea fiului risipitor. Să fim încredințați că Dumnezeu ne iubește și așteaptă ca, atunci când păcătuim, să luăm decizia de a ne îndrepta viața și de a reface legătura de comuniune cu El prin rugăciune, prin participarea la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe bisericești”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

Prima atestare a bisericii din satul Vispești datează din anul 1886, când a început construirea ei, în timpul păstoririi Episcopului Inochentie al Buzăului. După finalizarea lucrărilor de zidire, în data de 8 noiembrie 1896, lăcașul de cult a fost târnosit de către Episcopul Dionisie Climescu.