În perioada 25-27 septembrie 2023, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova, s-au desfășurat lucrările celei de‑a 16‑a ediții a Congresului Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor. Tema întâlnirii din acest an s-a concentrat asupra impactului activităților catehetice în comunitățile parohiale. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a participat pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul.

În timpul petrecut în acest loc de înălțare sufletească, responsabilii cu activitatea catehetică de la nivelul eparhiilor au discutat despre reluarea procesului de revizuire și alcătuire a resurselor catehetice necesare formării tinerilor, ținând cont de etapele de dezvoltare ale fiecărei categorii de vârstă. Consultările au pornit și de la calendarele activităților fiecărei eparhii în parte, aducând în atenție posibilitatea de a avea o agendă catehetică unitară. În acest sens, s-au propus mai multe soluții care să permită realizarea unor schimburi de experiențe între tineri și să fie implementate acele modele de bună practică testate în prealabil și care au dat roade.

În prima zi, după Sfânta Liturghie, ședința de lucru a debutat cu prezentarea temei, agendei și obiectivelor întâlnirii anuale, realizată de pr. Mihai Pavel, inspector patriarhal responsabil de cateheza parohială în cadrul Sectorului Teologic‑educațional al Administrației Patriarhale.

Luând în considerare faptul că este nevoie de o pregătire continuă a formatorilor și a responsabililor de cateheză, dna Irina Horga, cercetător științific la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, a subliniat că se impune o permanentă înnoire a strategiilor în lucrul cu copiii și tinerii, ca urmare a schimbărilor majore apărute în rândul lor, în ultimii 20 de ani.

„Au alte nevoi, alte interese, învață altfel, caută informația altfel și o judecă în alt mod. De aceea, și metodele de abordare trebuie să fie diferite, centrate pe implicarea lor activă în actul învățăturii de credință și al dobândirii de abilități și atitudini în acord cu morala religioasă. Este nevoie de metode care să implice activ copilul, să fie pus în situația de a face mereu apel la experiența lui de viață, de a căuta răspunsuri pe care poate nu le găsește nici acasă, nici la școală, la ora de religie sau la alte discipline”, a transmis dna Irina Horga.

Discuțiile au fost reluate în jurul demersului creării de materiale catehetice, tot mai necesare în lucrul cu tinerii, în cadrul Programului Hristos împărtășit copiilor. S-au organizat grupe de lucru care au răspuns la următoarele întrebări: „Care sunt evenimentele majore care fac parte din agenda coordonatorului de cateheză?”, „Există o agendă comună de lucru? Cum putem comunica cu celelalte eparhii, legat de lucrul cu tinerii, în propriile structuri mitropolitane?”. Au fost propuse modalități noi de dinamizare a actului catehetic în parohii, prima zi încheindu-se sub lumina blândă a crucii de pe piscul Bucegilor, în liniște și în consonanță cu specificul monahal al locului.

Cea de-a doua zi a început tot cu frângerea pâinii, în biserica mare a mănăstirii, ca ulterior, în sala de consiliu, pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci să prezinte „Motivația catehetului”, o temă inițiată de la o serie de premise ce pot fi sintetizate astfel: „fără rugăciune, meditație, perseverență și continuă formare nu atingi obiectivul scontat în procesul de catehizare”. Prezentarea a primit aplauze și a întărit, încă o dată, ideea că fără a avea obiective clare, precise, fără a avea un program bine stabilit și o agendă de lucru realistă, nu poți reuși nimic, nici în viață, nici în procesul de formare în duh și adevăr (cf. Ioan 4, 24) a tinerelor generații. Timp de câteva minute, apoi, a fost analizată Întâlnirea Tineretului Ortodox din acest an, de la Timișoara, care – fără doar și poate – a fost la înălțime, deschizându-se noi porți și strategii în planificarea viitoarelor ediții.

De asemenea, toate eparhiile au prezentat activitatea catehetică desfășurată în decurs de un an, printr-o serie de afișe, expuse într-o galerie special amenajată, reprezentând o sursă de inspirație pentru participanții interesați de idei, proiecte și programe noi.

Ultima parte a întâlnirii a fost rezervată organizării Concursului Național Catehetic dedicat Anului omagial și comemorativ 2024. În acest sens, s-au consemnat propuneri de titlu, obiective, activități, venite din partea celor prezenți, urmând ca, în scurt timp, să se realizeze un calendar și un plan strategic, în vederea implementării noilor proiecte educațional-catehetice la nivelul întregii Patriarhii Române.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul