În perioada 28-30 septembrie 2020, la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman din orașul prahovean Bușteni, s-au desfășurat lucrările ediției a XIII-a a Congresului Național Hristos împărtășit copiilor.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Fundației World Vision România, parteneră a Patriarhiei Române în desfășurarea acestui proiect, precum și inspectorii responsabili de lucrarea catehetică din cadrul eparhiilor din țară.

Delegatul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost pr. Dan Necula – inspector de specialitate la Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul din cadrul Sectorului Cultural-educațional.

Întâlnirea a avut drept scop găsirea celor mai potrivite soluții în dezvoltarea viitoarelor proiecte, ținând cont de contextul actual al pandemiei de Covid-19, dar și evaluarea situației specifice la nivelul comunităților locale, pentru ca proiectele pe care Biserica le derulează în parteneriat cu școala și familia să răspundă nevoilor copiilor.

Moderatorii evenimentului au fost părintele Florin Marica – consilier patriarhal și coordonator al proiectelor „Alege școala!”, și părintele Constantin Naclad – consilier patriarhal pentru cateheza parohială în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

În cele trei zile ale întâlnirii, au avut loc dezbateri și prelegeri, dintre care amintim: Școala și pregătirea pentru viață a tinerilor – provocări și soluții în contextul actual – Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației naționale; Discursul religios – dimensiuni didactico-liturgice și implicații misionare – conf. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

Părintele George Jambore – inspector la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, a vorbit despre metodele de catehizare implementate în perioada stării de urgență, menționând câteva programe didactice adresate tinerilor, ca de exemplu emisiunea „Ora de Religie”, realizată de Trinitas TV, sau programul online „3 minute de Religie”, inițiat de unii profesori din București și din Prahova, care a fost difuzat la Trinitas TV, la televiziunea națională și la Radio România.

Tot în cadrul congresului, a fost prezentată activitatea catehetică la nivelul eparhiilor, în contextul pandemiei de coronavirus, fiind amintite cele mai reprezentative activități și proiecte catehetice și educaționale din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, derulate în anii 2019 și 2020, după cum urmează: proiectele catehetice din posturile de peste an – Crăciunul de la sat și Lumina lui Hristos luminează tuturor; programul catehetic Sfintele Taine și ierurgiile în viața Bisericii, dedicat tuturor categoriilor de vârstă; concursul de scriere de eseuri și lucrări științifice pe tema pastorației părinților și copiilor, destinat elevilor seminariști, studenților sau absolvenților unui program de licență, master ori doctorat.

În urma expunerii prezentărilor, a fost făcută o sinteză a rapoartelor de activitate, s-au dezbătut modele de bună practică în cateheza parohială și a fost evidențiat impactul programelor și proiectelor implementate de Biroul de catehizare al Patriarhiei Române.

În contextul declarării anului 2021 ca An omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română, s-au făcut propuneri de proiecte și activități educaționale și s-au stabilit liniile directoare pentru organizarea concursului național catehetic dedicat anului 2021. În acest sens, s-au consemnat câteva propuneri de activități supuse dezbaterii, urmând ca, în scurt timp, să se realizeze un calendar și un plan strategic, în vederea implementării noilor proiecte educațional-catehetice la nivelul întregii Patriarhii Române.

Pr. Dan Necula

Inspector de specialitate

Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul