Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, reprezentanții Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Buzăului și Vrancei au participat la lucrările celei de-a 15-a ediții a Congresului Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, care s-au desfășurat la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii prahovene Caraiman, în perioada 4-7 octombrie 2022. Întâlnirea din acest an a fost dedicată problematicii actuale a tinerilor și abordării ei în cadrul activității catehetice parohiale.

Delegații Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au fost pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, și diac. Alexandru Savin, coordonator al activităților cu tineretul în județul Vrancea.

În deschiderea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu titlul „Formarea spirituală a tinerilor – rodul rugăciunii și al acțiunii”, în care au fost subliniate următoarele: „Cea de-a XV-a ediție aniversară a Congresului Național Catehetic «Hristos împărtășit copiilor» ne oferă oportunitatea evaluării și sărbătoririi împreună, mulțumind lui Dumnezeu pentru harul și binecuvântarea Sa în întreaga lucrare misionară, catehetică și pastorală a Bisericii noastre, de-a lungul celor cincisprezece ani de activitate a Biroului pentru cateheză parohială din cadrul Sectorului Teologic-educațional al Administrației Patriarhale”.

Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Mihai Pavel, inspector patriarhal responsabil de cateheza parohială în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Administrației Patriarhale, care a prezentat tema din acest an, agenda și obiectivele propuse.

„Suntem la o ediție de sărbătoare a acestui congres, în care celebrăm ce am realizat, rezultatele celor 15 ani de activitate. Noutatea de anul acesta este implicarea în dezbaterile congresului a tinerilor sau a reprezentanților organizațiilor de tineret la nivelul eparhiilor, cu care responsabilii de cateheză parohială lucrează mai intens. Ne propunem ca rezultatele acestui congres să fie în jurul unui dialog care produce o serie de resurse sau de inițiative ce trebuie concretizate în anul următor. Este o ediție nouă în format și conținut, precum și prin dezbaterile pe care ni le propunem în jurul temei problematicii tinerilor în contextul misiunii pastorației contemporane”, a declarat pr. dr. Mihai Pavel.

Printre invitații care au susținut prelegeri s-au aflat: pr. dr. Florin Marica, director-coordonator al proiectelor „Alege școala!”, pr. conf. dr. Vasile Crețu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dl Romeo Moșoiu, consilier al ministrului Educației naționale, dna Elena-Bianca Matei, director executiv al Asociației „Orthopraxis”. Prelegerile au avut titluri precum: „Învățământul românesc contemporan și formarea tinerilor – abordare și conținut”; „Valori în acțiune și slujirea tinerilor sau Liturghie după Liturghie”; „Utilizarea noilor tehnologii în comunicarea religioasă cu tinerii”; „Nevoile tinerilor și nu doar atât – metodă, abordare și viața reală, de zi cu zi”. Acestea au dezbătut conținutul catehetic destinat tinerilor în formarea caracterului și în procesul educării lor, dar și metoda adecvată de livrare a acestui conținut pentru vârstele sau etapele specifice dezvoltării copiilor și a tinerilor.

Pe parcursul celor trei zile a avut loc o sesiune de lucru pe grupe, intitulată „Problematica actuală a tinerilor și abordarea ei din două perspective: tineri și formator/educator”. De asemenea, pentru a raporta activitatea catehetică și lucrul cu tinerii din acest an, fiecare eparhie a alcătuit un afiș, care a fost așezat într-o galerie realizată în acest sens, fiind o sursă de inspirație pentru participanții interesați de idei, programe și proiecte noi.

În contextul declarării anului 2022 drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, s-au făcut propuneri vizând viitoarele activități educaționale și s-au stabilit liniile directoare pentru organizarea Concursului Național Catehetic din anul 2023, urmând să se realizeze un calendar și un plan strategic, în vederea implementării noilor proiecte catehetice la nivelul întregii Patriarhii Române.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul

Foto: Ziarul Lumina