În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 1 martie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Puieștii de Jos din județul Buzău. Chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate, după care a binecuvântat noul așezământ parohial, care cuprinde o capelă mortuară și o casă de prăznuire.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: părintele Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, preotul paroh Mirel-Septimiu Rusu, precum și alți preoți din împrejurimi.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat de ce Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză) este numită și Duminica iertării.

„Astăzi, la Sfânta Liturghie, am ascultat un fragment din Predica de pe Munte a Mântuitorului Iisus Hristos, redat de Sfântul Evanghelist Matei în capitolul 6, versetele 14-21, care a început cu cuvintele: «De veți ierta oamenilor greșelile lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc» (Matei 6, 14). Tocmai îi învățase pe ucenici și pe ascultătorii Săi rugăciunea domnească «Tatăl nostru», în care este cuprinsă și cererea : «Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri» (Matei 6, 12), pentru ca, în versetul următor, să precizeze că iertarea noastră din partea lui Dumnezeu este fundamental condiționată de capacitatea de a-i ierta pe cei ce ne-au greșit sau ne-au supărat într-un fel sau altul.

De ce au rânduit Sfinții Părinți să ni se transmită, astăzi, acest mesaj al iertării? Pentru că urmează să pornim într-o nouă călătorie duhovnicească spre întâlnirea cu Hristos Cel răstignit și înviat, pentru noi și a noastră mântuire. Cu alte cuvinte, Biserica ne învață că nu poți porni pe această cale, dacă nu ți-ai liniștit mai întâi conștiința, împăcându-te cu cel care te-a supărat. Altminteri, orice jertfă ai depune în această perioadă, oricât de aspru ar fi postul pe care ți-l vei asuma, toate vor fi lipsite de valoare spirituală, dacă nu-ți vei dobândi liniștea sufletească, iertându-l din inimă pe fratele care ți-a greșit la un moment dat. Așadar, iertarea aproapelui, ca rod al iubirii creștine, este începutul bun ce trebuie pus călătoriei Postului Sfintelor Paști în care vom intra mâine”, a subliniat Ierarhul.

Despre „comunicatul neinspirat al Biroului de presă al Patriarhiei, emis în pripă – cel mai probabil, fără binecuvântarea Părintelui Patriarh, care i-a și anulat conținutul, prin cuvântul pastoral adresat, ulterior, credincioșilor ortodocși” –, Arhiepiscopul Ciprian și-a exprimat părerea de rău pentru tulburarea și neliniștea generate de acesta în conștiința preoților și dreptcredincioșilor creștini, afirmând că, „în această perioadă, toți credincioșii sunt așteptați în sfintele biserici, pentru a se întâlni cu Hristos la Sfânta Liturghie și a se împărtăși cu Sfintele și Preacuratele Sale Taine, începând cu Duminica Ortodoxiei. Nimeni nu trebuie să se teamă a primi împărtășirea cu Sfântul Trup și Scumpul Sânge al lui Hristos, din același Potir, folosindu-se aceeași linguriță pentru toți. A crede că Trupul lui Hristos ar putea fi contaminat de vreun virus, ce poate fi transmis credincioșilor prin intermediul linguriței comune folosite de preoți în sfintele lăcașuri, este mai curând o blasfemie, decât un indiciu al slabei credințe a cuiva. Principiul iconomiei poate fi aplicat în multe alte situații, dar în nici un caz când este vorba despre chintesența credinței noastre dreptmăritoare, care înseamnă unirea omului cu Dumnezeu, trăită plenar prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Cât privește tăria în credință, trebuie să recunoaștem că toți suntem slabi și neputincioși în a împlini poruncile evanghelice. […] În toată istoria Bisericii creștine de pretutindeni, nu s-a auzit vreodată ca cineva să se îmbolnăvească în urma împărtășirii cu Sfintele Taine din același Potir. Încât, vă îndemnăm să rămâneți statornici în dreapta credință, ținând seama, totodată, și de recomandările privind respectarea normelor de igienă, iar în situația în care cineva prezintă simptome de îmbolnăvire, nu numai cu temutul virus despre care se face atâta vorbire, este bine să se protejeze pe sine, dar și pe ceilalți, rămânând acasă și rugându-se, tainic, deodată cu cei din biserici”, a încheiat Chiriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oferit icoane și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” persoanelor care au sprijinit lucrările desfășurate în Parohia Puieștii de Jos.